Konflikt interesa – po zakonu

VIDEO K9: Pre usvajanja izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti neophodna je šira javna debata o tome da li želimo da se jedna javna služba bazira na konfliktu interesa. Na ovo je u emisiji Otvoreni ekran ukazao dr Draško Karađinović iz organizacije Doktori protiv korupcije.

0
298

Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti zdravstvenim radnicima koji rade u državnim ustanovama biće omogućen dopunski rad u matičnoj kući u popodnevnim satima.

Mnogi smatraju da ovo nije najsretnija mera koja će doprineti ostanku zdravstvenih radnika u zemlji, a u Organizaciji Doktori dopunski rad ocenjuju kao konflikt interesa.

“Znamo šta je konflikt interesa. To je jedan koruptivni mehanizam, gde državni službenik, u ovom slučaju državni lekar, može da radi, sa jedne strane prima platu, a sa druge strane onda privatno može da radi te iste pacijente koji sada plaćaju iz džepa. To je jedna situacija koja je paradoksalna i o kojoj se dosat debatovalo u Srbiji i Srbija je u tom pogledu jedana od retkih, ako ne i jedina zemlja na našem kontinentu koja to omogućava”, naveo je dr Karađinović.

Sedenje na dve stolice, rekao je dr Karađinović, nešto je što se godinama dešava u zdravstvenom sistemu Srbije, koji je uz školski sistem, penzioni sistem i pravosuđe jedan od stubova države.

“I sad se to dešava u nečemu što treba da formira model države i društva u kome želimo da živimo, a imamo tu situaciju konflikta interesa koji je legalizovan, znači, 2005. godine. Pazite, ne možete da imate javnu službu koj ase bazira na konfliktu interesa. Zašto onda carinik ne bi bio špediter poslepodne, zašto sudija ne bi bio advokat ili tužioc da može popodne da bude advokat u advokatskoj kancelariji ili u svojima, po istoj toj logici”, kazao je dr Karađinović.

Svest o ovome kao da još uvek nije došla do organizovanih struktura društva koje bi o tome trebalo da promisle, zaključio je dr Karađinović, jer ovakve važne izmene zakona utiču na model društva u kojem želimo da živimo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.