Konferencija srpskih nacionalnih organizacija

VIDEO K9: U Matici srpskoj organizovana je Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona.

0
30

Na Konferenciji srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, koja se održava u Matici srpskoj, učestvuju organizacije iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Ovom prilikom predsednik Pokrajinske vlade istakao je da je pokrajina u protekle četiri godine učinila značajne korake u cilju osnaživanja Srba koji žive u zemljama regiona i njihovog povezivanja sa maticom.

„Učinili smo mnogo kako bismo Srbe iz regiona povezali sa maticom. Ovo je neprestana borba koja traje vekovima i tako će biti i u budućnosti zbog čega moramo istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, jedinstvo, zajedništo, pismo, jezik i tradiciju“, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, ocenjujući da Matica srpska upravo tu misiju ima od 1826. godine.

Mirović je podsetio na to da je potpisan strateški dokument o saradnji koji je povezao Vojvodinu i Republiku Srpsku i koji je, kako je ocenio, doneo konretne rezultate jer je realizovan čitav niz zajedničkih akcija u oblastima kulture, privrede i povezivanja lokalnih samouprava.

Nastavljeno je, kako je rekao, sa izdašnijom finansijskom podrškom našim institucijama u Mađarskoj i Rumuniji, pomaganju organizacijama u Hrvatskoj, a prvi put i srpskim institucijama u Crnoj Gori, a postoji potreba, naveo je Mirović i za konkretnijim učešćem na projektima očuvanja naše baštine, pre svega na teritorijama Albanije i Makedonije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.