Konferencija o Zapadnom Balkanu

VIDEO K9: U Novom Sadu započela je dvodnevna Konferenciji o Zapadnom Balkanu pod nazivom „Jedan region jedno tržište-korak napred ka zajedničkom tržištu EU“. Cilj dvodnevnog skupa je diskusija o različitim političkim aspektima zajedničkog regionalnog tržišta i modalitetima za njegov dalji napredak.

0
27

„Jedan region jedno tržište-korak napred ka zajedničkom tržištu EU“ naziv je dvodnevne konferencije o Zapadnom Balkanu koja je počela u Novom Sadu. Sa ciljem jačanja regionalne ekonomske saradnje i trgovine na prostoru Zapadnog Balkana kao neophodnog koraka ka jedinstvenom tržištu Evropske unije, konferenciju su organizovali pokrajinski Fond „Evropski poslovi“, Fondacija ”Konrad Adenauer” i Regionalni forum za mlade.

Gradonačelnik Novog Sada podsetio je da je Nemačka najveći investitor i poslodavac u Srbiji kao i najveći spoljnotrgovniski partner naše zemlje, te istakao da je međuregionalna saradnja Zapadnog Balkana koncept koji je dobar za sve građane.

Ova konferencija upriličena je na godišnjicu uspostavljanja inicijative „Mali šengen“ o ekonomskoj saradnji na Balkanu, čiji je prvi sastanak održan u oktobru 2019. u Novom Sadu, a koja je nedavno promenila ime u „Otvoreni Balkan“ i predstavlja ekonomsku zona koju uspostavljaju tri zemlje jugoistočne Evrope u regionu Balkana – Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a cilj je povećanje trgovine i saradnje, kao i poboljšanje međusobnih bilateralnih odnosa.

Pokrivanja Folder gradonačelnik

OdgovorProslijedi

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.