Konferencija o fitotehnologija

VIDEO K9: Četvorodnevna Međunarodna konferencija o fitotehnologijama svečano je danas otvorena u Rektoratu Novosadskog univerziteta. Skup pod nazivom ''Unapredimo šumarstvo za buduće generacije'' organizovan je povodom 60 godina od osnivanja i uspešnog rada Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

0
361

15. Međunarodna konferencija o fitotehnologijama okupila je 250 učesnika iz 26 zemalja sveta.

Šumarstvo je u našoj zemlji aktuelna tema, jer se, prema rečima domaćina, od 1958 godine do danas mnogo uradilo na stvaranju novih vrsta drveća.

“Stvoreno je 16 sorti topola, 6 sorti vrba, i to je višestruko uvećalo proizvodnju drveta u našoj državi. Poznato je da je drvo topola izuzetno traženo u Srbiji, ono ne može da naraste koliko se traži i u tom smislu je glavni izazov i naš zadatak da povećamo površine po zasadima i stvorimo sorte koje još brže i bolje rastu i da povećamo prihode jevnih preduzeća, a time i države u celini”, istakao je prof. dr Saša Orlović, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo.

U fokusu konferencije su i teme koje se bave očuvanjem životne sredine, kao i tehnologijama prečišćavanja zemljišta i voda od zagađenja.

“Naš deo koji mi pokrivamo jeste to da je korišćenjem biljaka, topolom i vrbama moguće očistiti zemljište od teških metala, nekih organskih zagađenja, pesticida tako da će ova Konferencija biti posvećena tome”, kazao je prof. dr Orlović.

 

“Ovo je jedna zgodna prilika da se pokaže da sa relativno malom tradicijom možemo da postignemo velike uspehe koji se mere na evropskom i svetskom nivou”, istakao je prof. dr Stevan Stankovski, prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Od četvorodnevnog skupa se očekuje da doprinese unapređenju kvaliteta životne sredine i razvoja šumarstva.

“To je jedna od lepih poruka i za naše buduće kolege, studente s obzirom da se sada nalazimo na početku školske godine i naši studenti praktično da stečena znanja na našim visokoškolskim ustanovama što je moguće efikasnije da primenjuju sutra u kompanijama koje su željne novih znanja i iskustva, a nauka koja ima svoju primenu u praksi je čini mi se najvažnija”, naveo je Željko Radošević iz Ministarstva šumarstva i vodoprivrede.

Na svečanom otvaranju konferencije o fitotehnologijama uručene su i Zahvalnioce za višegodišnju podršku i zasluge u razvoju i unapređenju rada i poslovanja Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.