Konferencija o algebri: Rešen dugogodišnji algebarski problem

VIDEO K9: Naučnici iz celog sveta će se okupiti na konferenciji o algebri u Novom Sadu. Reč je o najvećem događaju iz oblasti matematike u Srbiji u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta i Društva matematičara Novog Sada.

0
654

14. po redu konferencija predstavlja međunarodni uspeh u saradnji između odseka za matematiku i informatiku PMF-a.

Poseban značaj će imati okrugli sto, koji će biti održan u subotu, a na kome će biti predstavljena dva algebarska rešenja problema iz oblasti računarskih nauka koji je bio otvoren preko 25 godina.

“Na neki način kruna celog tog događaja je u subotu uveče na Departmanu za matematiku. Organizujemo poseban okrugli sto koji će biti posvećen rešenju jednog zaista otvorenog problema iz algebre. Naime, dvojica kolega, doktor Žuk iz Moskve i doktor Bulatov iz Vankuvera, rešili su takozvanu SEP dihotomi hipotezu i po prvi put praktično svetska premijera predstavljanja rešenja njihovih problema će se desiti ovde u Novom Sadu”, naveo je Igor Dolinka, profesor na PMF-u.

Ovakve konferencije su prilika da se naučnici iz celog sveta okupe na jednom mestu i razmene iskustva i znanja iz oblasti matematike.

“Ovo je prilika da naši studenti vide da ono čime se njihovi profesori bave je savremena matematika, da vide elitu svetske matematike ovde na njihovom Univerzitetu u Novom Sadu i da shvate koliko su istraživanja kojima se mi bavimo savremena i u trendu sa svetskim standardima “, istakao je Dragan Mašulović, profesor na PMF.

 

“Ovo je već tradicionalna konferencija. Mislim da smo ovde peti ili šesti put, tako da je sjajno. Ovo je jedna od najvažnijih međunarodnih konferencija u našoj oblasti rada, algebri. Ljudi iz celog sveta dolaze da razmene  rezultate”, rekao je Piter Majer, učesnik konferencije iz američkog grada Boldera.

Prema rečima prof. dr Milica Pavkov-Hrvojević, dekanice PMF, ovaj međunarodni skup je bitan, kako za algebru, tako i za matematiku i sve prirodne nauke uopšte.

 

“Problemi koji će ovde biti razmatrani su pre svega od značaja za naučnike koji se time bave, ali moram reći da sve češće matematički problemi rešavaju ozbiljne ekonomske, industrijske i privredne probleme i stoga i zauzimaju značajno mesto u društvu i razvoju društva”, rekla je Pavkov-Hrvojević.

Konferencija će trajati do 18. juna i na njoj će učestvovati oko 150 naučnika iz celog sveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.