Koncert zahvalnosti u Noriču

VIDEO K9: Engleski Norič, jedan od gradova pobratima Novom Sada, pomogao je našem gradu onda kada je to bilo najpotrebnije, u vreme sankcija devedesetih godina. Pol Kros memorijalni koncert jedan je od znakova zahvalnosti Noriču, rekli su gosti emisije Otvoreni ekran, umetnici koji su nedavno nastupili na ovom memorijalu.

0
352

Norič je zadužio Novi Sad i njegove građane tokom dešavanja devedesetih godina, a putem asocijacije Norič-Novi Sad čiji je jedan od osnivača bio pokojni Pol Kros, podsetila je dr Milica Stojadinović, šef katedre za solo pevanje Akademije umetnosti.

“On je u ona teška, nateža vremena, kada mu je to bilo strogo zabranjeno, prikupljao pomoć i dovozio ovamo kamione lekova i stvari koje su bile potrebne tada”, rekla je dr Stojadinović.

Godinu dana nakon njegove smrti, 2000. godine, osnovan je Pol Kros memorijal. Ovaj memorijalni koncert osnovan je na inicijativu profesorke Akademije Marine Milić Radović koja je tada živela u Londonu i koja je osnivač Fonda Laza Kostić.

“Fond Laza Kostić je bio čvrsto uvezan sa tom asocijacijom Norič-Novi Sad i u znak zahvalnosti za sve što je gospodin Pol Kros učinio za Novi Sad, ona je smatrala da je primereno da svake godine jedan eminentni novosadski umetnik oduži jednim divnim koncertom u Noriču”, navela je dr Stojadinović.

Brojni naši umetnici godinama su na ovaj način bili ambasadori Novog Sada u Noriču, a ove godine, uz sopran dr Stojadinović, pred tamošnjom publikom nastupio je i njen sin Boško za klavirom, kojem je ovo ujedno bio prvi nastup u inostranstvu.

“Nisam toliko imao tremu, koliko sam se radovao što ću nastupati i što ću imati debi jako daleko od kuće. I jako sam se obradovao posle nastupa kad sam doživeo veoma topao prijem od ‘hladnih’ Engleza, kako mi smatramo”, istakao je Boško Stojadinović.

Ovakvi načini predstavljanja našeg grada kao grada kulture, ali i našeg kulturnog nasleđa su važni, ali i zahtevni, istakla je dr Stojadinović, upravo zbog zahtevne publike koja sa zanimenjem prati muzička dešavanja. Utoliko više je značajniji, zaključila je ona, aplauz i topao prijem koji im je priređen u Noriču.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.