Konačno! Počela obnova Podgrađa

VIDEO K9: Konačno, nakon dugo godina grad je krenuo u obnovu petrovaradinskog Podgrađa. Kako se navodi u saopštenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture, reč je o projektu obnove fasada na ukupno 21 objekatu.

0
360

Počeli su radovi na obnovi fasada u Beogradskoj ulici u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i to na objektima na broju 2,4,8, zatim na objektu u ulici Lisinskog na broju 2 i na Trgu vladike Nikolaja na broju 1 i 3.

“Uslove za sprovođenje mera tehničke zaštite za obnovu fasada utvrdio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, tehničku dokumentaciju je pripremio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada koji će vršiti i stručni nadzor nad vođenjem radova. Na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke „Ornament investinženjering“ i „Niković Company“ doo iz Beograda su izvođači radova na prvih šest objekata. Rok za izvođenje radova je 50 kalendarskih dana”, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Početkom jula trebalo bi da počnu radovi na objektima u Beogradskoj ulici na brojevima 1,3,5,7,9. U avgustu počinju radovi u Štrosmajerovoj 1 i 3, Prote Mihaldžića 14 i Beogradskoj od 23 do 25, a početkom septembra se nastavljaju radovi u Beogradskoj na brojevima od 11 do 19.

“Radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, radove na restauraciji i konzervaciji vučene i ornamentalne malterske plastike, detalja izvedenih iz gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela – figura svetaca u nišama pročelja. Radovima je obuhvaćena i demontaža i izrada novih olučnih horizontala i vertikala, izrada uvodnog lima, kao i ponovna opšivanja elemenata na fasadi”, precizirano je u Zavodu.

Predviđen je i pretres pripadajućeg dela krova u zoni ulične fasade. Stara originalna stolarija se restaurira-konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata. Ovim radovima obuhvaćena je samo fasadna strana prozora sa spoljašnjim krilima. Konzolne svetiljke javne rasvete od kovanog gvožđa se restauriraju i konzerviraju. Za obnovu fadasada obezbeđeno je 100 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.