Konačni rezultati RIK-a: Vučić predsednik

Republička izborna komisija sinoć je proglasila konačne rezultate, prema kojima je na predsedničkim izborima pobedio Aleksandar Vučić i to u prvom krugu. Za izveštaj o rezultatima glasalo jen 19 članova RIK, a protiv je bilo devet.

527

Rasprava o izveštaju bila je burna i trajala je više od četiri sata, a nakon glasanja predsednik RIK Vladimir Dimitrijević čestitao je kandidatu Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi u lično i ime RIK-a i poželeo mu puno uspeha u budućem radu.

Prema konačnim rezultatima Vučić je dobio 55,08 odsto glasova, odnosno za njega je glasalo 2.012.788 građana.

Kandidat Saša Janković osvojio je 16,36 odsto glasova, Luka Maksimović 9,43, Vuk Jeremić 5,65, Vojislav Šešelj 4,48.

Slede Boško Obradović sa 2,29, Saša Radulović sa 1,41, Milan Stamatović sa 1,15, Nenad Čanak sa 1,12, Aleksandar Popović 1,04 i Miroslav Parović koji je dobio 0,32 odsto glasova.
U raspravi predstavnici opozicije najavili su da će glasati proti, izuzev radikala, koji su rekli da će glasati za izveštaj, odnosno “protiv američkog ambasadora”.

Članica RIK iz SRS Željka Radeta navela je da je bilo brojnih nedostataka na izborima, i da oni na Kosovu i Metohiji nisu sprovedeni u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Međutim, članovi SRS u RIK-u glasaće za izveštaj, jer, kako je objasnila, uvek čine suprotno onome što nalaže američki ambasador.

“Nikada nismo na strani Skota. On traži da se izveštaj ne usvoji, a mi ćemo, suprotno Skotovim nalozima, glasati za rezultate”; poručila je Radeta.

Predstavnik pokreta Dveri u RIK-u Marko Pušica rekao je da ta stranka neće glasati za proglašenje rezultata izbora, jer je celokupni ambijent u kojem su održani sporan.

Prema njegovim rečima, legalitet izbora i rezultata je sporan, a zakonitost povređena, pošto je glasanje na Kosovu i Metohiji održano protivno zakonu o izboru narodnih poslanika i predsednika Republike, jer je utvrđivanje rezultata obavljeno izvan pokrajine, u Raški i Vranju.

Miljkan Karličić predstavnik SPS negirao je tvrdnje Dveri o nelegitimitetu izbora na Kosovu i Metohiji. On je predložio da se utvrde i proglase rezultati izbora, dodajući da je to formalan i svečan čin, a sve drugo ne bi bilo, istakao je, ni etično, ni pravo.

Ivana Petrin iz Socijaldemokratske stranke rekla je da su izbori održani u atmosferi pritisaka, i dodala da sumnje u zakonitost izbora bacaju sumnju u legitimitet državnih organa.

Ovaj izborni proces je, prema njenim rečima, imao niz manjkavosti i nepravilnosti, te je osporila čitav izborni proces, pa i rad i legitimnost RIK-a. Kazala je da zbog svega toga ne može da glasa za izveštaj o konačnim rezultatima.

Maja Pejčić iz SNS ukazala je da neki članovi RIK iznose paušalne ocene bez ikakvog utemeljenja u činjenicama. Kada je reč o glasanju na Kosovu i Metohiji, rekla je da svi oni koji ga osporavaju imaju za cilj da naši građani tamo zapravo ni ne glasaju. Ocenila je da ne postoji nijedna zakonska prepreka i argument da se rezultati ne proglase večeras konačnim.

Vojin Biljić iz pokreta Dosta je rekao je da je RIK radio u korist Aleksandra Vučića. Odao je, ironično, priznanje pripadnicima vladajuće većine da su dobro obavili posao.

Sonja Podunavac iz SNS upitala je ko je članovima RIK-a koji neće da glasaju za izveštaj dao legitimitet da osporavaju izbornu volju građana Srbije. Komentarišući tvrdnje da je Vučić zloupotrebljavao premijersku funkciju, Podunavac se upitala šta je s tim što je Saša Janković zloupotrebljavao svoju funkciju kao zaštitinik građana. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.