Komunalcima po 22.000 dinara pomoći

VIDEO K9: Zaposleni u javno-komunalnim preduzećima, njih oko 68.000, dobiće pomoć u iznosu od 22.620 dinara u toku ove godine. U zavisnosti od finansijske situacije preduzeća, zaposlenima će pomoć biti uručena ili u celosti, ili u ratama do kraja godine. Tokom ove nedelje trebao bi biti održan sastanak s predstavnicima svih lokalnih samouprava radi definisanja sprovođenja ove odluke, saznajemo u Savezu samostalnih sindikata.

0
2766

Kako navodi Vladimir Gvozdenović iz Saveza samostalnih sindikata Novog Sada, pri povećanju plata u određenim sferama državnog sektora komunalni je izostavljen, te je zato i doneta odluka o pomoći u iznosu od 22.620 dinara.

Pomoć treba da bude isplaćena u toku ove godine, u zavisnosti od uslova samog preduzeća i u skladu sa Zakonom o zaradama.

“Veliki deo komunalnih firmi nije direktran korisnik budžetskih sredstava nego indirektan. Imate, recimo, firme koje su poput Gradskog zelenila ili JKP “Puta”, koji rade za grad i za to su plaćeni, njima su smanjene zarade. Sada, kada je za 2017. procentualno nekima iz delova javnog sektora povećane zarade, komunalci su neopravdano izostavljeni i zbog toga je Vlada Srbije sa reprezentativnim Sindikatima skoro postigla dogovor da se svim zaposlenim radnicima isplati po 22.620 dinara”, naveo je Vladimir Gvozdenović iz Saveza samostalnih sindikata Novog Sada.

Kako navodi Gvozdenović, konkretan način realizacije ove odluke je još uvek nepoznat. Tek treba da se održe sastanci sa lokalnim samoupravama radi konkretnog definisanja načina sprovođenja odluke.

“U toku ove nedelje bi trebalo održati sastanke sa lokalnim samoupravama na kojima bi se to precizno definisalo. Postoji zakon koji ograničava zaradu u javnom sektoru, postoji i ta priča da Vlada Srbije nije obezbedila novac za ta sredstva, nego je dala lokalnim samoupravama. Lokalne samouporave su u velikom delu u novčanim problemima i mi sad ne znamo kako će se to realizovati. Imaćemo razgovore sa predstavnicima naše lokalne samouprave, pa ćemo videti”, rekao je Gvozdenović.

On je istakao da, ako se postignu dogovri sa lokalnom samoupravom, sledeći korak je rebalans budžeta javno-komunalnih preduzeća i zatim usvajanje rebalansa na Skupštini grada.

“Preporuka je da oni koji imaju novca uplate do kraja marta, to je preporuka Vlade, a da oni koji to moraju na neki duži rok, to bude do kraja godine u ratama isplate radnicima zarade”, kazao je Gvozdenović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.