Komunalci i milicajci

VIDEO K9: Ideja komunalne policije je promenjena i nije u funkciji zbog koje je svojevremeno formirana, izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

29

Incidenti građana sa pripadnicima komunalne milicije su prema ocenama javnosti daleko od usamljenih primera upotrebe ovlašćenja. Uznemirujući snimci njihove primene otvaraju staru debatu o policajcima koji nisu zapravo policajci, a trebalo bi da čuvaju komunalni red i životnu sredinu.

Kritičari njihovog opsega rada vide ih, pre svega, kao lokalne stranačke vojnike. I pored nekadašnjih brojnih upozorenja Zaštitnika građana, komunalcima su novim zakonom ove godine data još veća ovlašćenja.

Da li komunalni milicajci postaju stranački vojnici, bilo je pitanje koje smo uputili predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu.

Zakon o komunalnoj policiji je usvojen je 2009. godine i otvorio je lokalnim samoupravama mogućnost uvođenja komunalnih policija. Skupština Beograda je ovu mogućnost iskoristila je 2010. godine.Komunalni milicajci, prema novom zakonu moći će da vezuju i odvode one koje zateknu u prekršaju. Od sada mogu i da pretresaju automobile. Osim pendrekom biće naoružani i biber sprejom. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.