Kompromis za Gornje Podunavlje

VIDEO K9: Povodom peticije kojom rekreativni ribolovci traže ukidanje privrednog ribolova na Ribarskom području “Gornje Podunavlje“, Vojvodinašume su predložile nove mere za ovo područje.

0
47

Rekreativni ribolovci sa Ribarskog područja „Gornje Podunavlje“ pokrenuli su peticiju za ukidanje privrednog ribolova na Dunavu u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje zbog, kako navode, velikih šteta koje privredni ribolov nanosi ribljem fondu, odnosno nekontrolisanog izlova.

Peticiju je potpisalo više od 2.000 rekreativnih ribolovaca, a Vojvodinašume i Opština Apatin su, povodom toga, predložili mere koje bi, kako navode iz ovog preduzeća, dovele do usaglašavanja stavova i umanjile višedecenijsku netrpeljivost između privrednih ribara i rekreativnih ribolovaca.

Prilikom zvaničnog predstavljanja protokola o saradnji JP Vojvodinašume i Opštine Apatin o uvođenju volonterske ribočuvarske službe, dodeljene su akreditacije volonterima uz prisustvo predstavnika ribolovačkih udruženja, a Roland Kokai, direktor JP Vojvodinašume, je predstavio usaglašen predlog mera sa rokovima za njihovo sprovođenje na Ribarskom području “Gornje Podunavlje“.

Pored ove mere, predložena je i pojačana kontrola podataka o ulovu rekreativnih ribolovaca kao i vanredne kontrole privrednih ribara i rekreativnih ribolovaca, zatim uvođenje 12 ribočuvara-volontera, zabrana privrednog ribolova na oko 15 km glavnog toka Dunava u okviru ribarskog područja “Gornje Podunavlje” u zavisnosti od ribolovnog pritiska, potom ustanovljavanje dva ribolovna revira “uhvati i pusti”.

Navedena je i podrška Vojvodinašuma o izmeni odredbi zakona i podzakonskih akata o ograničenju upotreba određenih alata privrednih ribara i potpisivanje ugovora između Vojvodinašume i JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin o prodaji dozvola za rekreativni ribolov.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.