Kompjuterski napad na najvećeg prerađivača mesa poremetio globalnu proizvodnju

Kompjuterski napad na elektronski sistem najveće svetske kompanije za preradu mesa poremetio je proizvodnju širom sveta samo nekoliko nedelja pošto je sličan incident zatvorio jedan važan američki cevovod za motorno gorivo.

0
3

Kompanija “JBS SA” iz Brazila obavestila je SAD da je zahtev za plaćanje otkupa da bi ponovo imala kontrolu nad svojim sada blokiranim elektronskim sistemom, dobila od kriminalne organizacije koja je verovatno u Rusiji, potvrdila je u utorak glavna zamenica sekretara za štampu Bele kuće Karine Jean-Pierre.

Ona je rekla da su Bela kuća i Ministarstvo poljoprivrede već nekoliko puta bili u kontaktu s tom kompanijom ove nedelje.

JBS je u SAD drugi po veličini proizvođač govedine, svinjetine i piletine. Ako bi ta ogromna firma sasvim prestala da radi makar jedan dan, SAD bi izgubile skoro četvrtinu svojih kapaciteta za preradu govedine – 20.000 goveda.

Kompanija JBS je objavila da su sajber napadom pogođeni njeni serveri koji podržavaju njen rad u Severnoj Americi i Australiji. Kompanija je saopštila da je obavestila vlasti i angažovala nezavisne stručnjake da problem reše što je pre moguće. Zasad radi oslanjajući se na rezervne servere.

Nije isključeno da bi sadašnji poremećaj mogao dodatno podići cene mesa koje ionako rastu u SAD zbog pandemije, lošeg vremena i loše paše. Američko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da očekuje da će se cene govedine popeti za jedan do dva odsto, živine za jedan i po procenat, a svinjskog mesa između dva i tri.

Firma JBS nije rekla koji su od njena 84 američka objekta bili zatvoreni u ponedeljak i utorak zbog kompjuterskog napada, a izmene rada ima i u njenim pogonima u Kanadi.

U Australiji, hiljade radnika fabrike mesa drugi dan u utorak nisu imale posla, a jedan ministar je rekao da bi moglo proći nekoliko dana pre no što se proizvodnja nastavi. JBS je u Australiji najveća kompanija za preradu mesa, sa 47 fabrika širom te zemlje. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.