Kompjuterski kampovi – izvor znanja

VIDEO K9: Tokom letnjeg raspusta pojedni učenici odlučili su da spoje lepo i korisno i da uz izazove KompKampa prođu kroz svojevrsnu letnju školu informatike i to sve uz igru u prirodi.

0
544

Kompjuterski kampovi na Fruškoj gori postali su tradicija koja traje već devet godina. Kompjuterski kamp KompKamp nastao je na inicijativu devetogodišnjeg dečaka koji je želeo da tokom leta više uživa u čarima informatike i računara.

Nažalost, kod nas još uvek nije razvijena kultura odlaska na kompjuterske kampove, kojih u svet ima nebrojeno mnogo.

“Deca u kampu su podeljena u grupe, tako da ne idu svi u isto vreme za računar. Zato su jedni za računarom a drugi su na sportu i treći su sa pedagogom na nekim kreativnim radionicama. Dakle program je tako prilagođen da svima bude sve dostupno u toku celog dana od ujutru do uveče. Ove godine je specifično to što smo prvi put imali ono što sam ja bila zamislila na početku – da taj kamp vode deca. Kako? ove godine smo prvi put imali pet predavača koji su bili naši višegodišnji kamperi”, rekla je Radoslava Konjević, organizatorka Komp Kampa. 

Kamp traje 14 dana po detetu, a za to veme, deci se uspemju objasniti osnovne stvari u vezi sa nekim softverom.

Dalje učenje deca nastavljaju kod kuće, ali tek pošto su u kampu dobili bazična znanja. Teme kampa su narazličitije, a deca spram svojih afiniteta više ili manje uspešno savlađuju zadatke kampa.

“Jedan predavač je predavao Pajton, jedan Filip Beograđanin iz Katara, pa onda play maker, pa onda Beograđanin koji dolazi u kamp Marko je predavao filmsku radionicu, snimanje filma, montažu i tako dalje. Hamund Aleksandar isto je poreklom iz Srbije ali živi u Londonu on je predavao web dizajn, html, css, java script. Znači sve su oni izabrali predmete koje će oni predavati, spremili su svoje lekcije ali ja sam veoma srećna da je kamp počeo da funkcioniše onako kako sam ja zamislila”, rekla je Konjević. 

Tableti, računari i internet uglavnom deci služe za zabavu, kaže Konjević, dodajući daje to sasvim uredu, ali da to mora biti ograničeno i pametno. Osim toga, deci je zabava najvažnija, te je kamp i osmišljen tako da kroz pravljenje igrica savladaju programersku logiku, rekla je Konjević.

“Tako da bi trebalo i roditelje uključiti da oni pored toga što pitaju šta ste danas radili u školi i dali ste dobili neke ocene da pitaju decu i gde ste danas bili i šta ste danas radili na internetu. Danas nema dece starije od 10-11 godina koja nisu na internetu, tako da roditelji treba da znaju gde su i s kim su, šta četuju i pričaju. ALi da to ne bude sa strogim tonom , nego prosto iz interesovanja da saznaju šta interesuje njihovo dete na internetu”, kaže ona. 

Iako vreme korišćenja računara kao izvora zabave treba ograničiti, treba takođe deci objasniti i uputiti ih kako da računare koriste i kao izvor znanja, ali pod uslovom da je sve to bezbedno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.