Komisija: Milošević nije kultura

VIDEO K9: Jovan Soldatović, Rudolf Bruči i Živan Milisavac dobili su svoje ulice u Novom Sadu, a na sednici Komisije za nazive delova naseljenih mesta raspravljalo se i o predlogu da Slobodan Milošević i Nikola Tesla dobiju svoje ulice u našem gradu.

0
354

Na današnjoj sednici većinom glasova odlučeno je da ulica u Novom Sadu na Klisi ponese ime Jovana Soldatovića, poznatog vajara i prvog profesora vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U naselju Mali Beograd svoju ulicu je dobio akademik i kompozitor Rudolf Bruči, koji je ujedno bio i prvi dekan novosadske Akademije umetnosti.

Članovi Komisije prihvatili su i predlog da se ulica u Veterniku nazove po Živanu Milisavcu, akademiku, lingvisti, esejisti, književnom kritičaru, istoričaru književnosti i kulture.

Na sednici je prihvaćen i predlog Uprave manastira Vaskrsenje Hristovo na Sunčanom bregu u Kaću da se ulici u Kaću da naziv Manastirska ulica.

Članovi Komisije, nakon mišljenja JP “Urbanizam”, prihvatili su predloge da se parcele nakon ulica Žarka Zrenjanina i Koste Nađa na Čeneju mogu smatrati njihovim produžecima, kao i da se parcela nakon Ulice Lenke Dunđerski u Novom Sadu može smatrati produžetkom pomenute ulice, te će poneti isti naziv.

Inicajative Gradskog odbora Srpske radikalne stranke da se jedna ulica u Novom Sadu nazove po bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, kao i da se Bulevar Evrope preimenuje u Bulevar Nikole Tesle, na današnjoj sednici nisu dobile potrebnu većinu, te ih Komisije nije prihvatila.

“Prva inicijativa nije prihvaćena jer nije u skladu sa definisanim pravilima rada Komisije, koja predviđaju da se u ovom sazivu daju nazivi koji će odražavati kulturno nasleđe i isticati bogatu kulturnu baštinu, te da se nazivi ulica odnose na znamenite ličnosti, događaje, spomenike i pojmove iz oblasti kulture Grada Novog Sada, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, kao i na univerzalno kulturno nasleđe, a u svetlu proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine”, stoji u obrazloženju Komisije.

Kako je pojašnjeno, inicijativa da se preimenuje Bulevar Evrope nije prihvaćena jer se po Nikoli Tesli već zove jedna ulica u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.