Kome treba 100 evra?

VIDEO K9: Oko 5,5 miliona punoletnih građana Srbije moći će polovinom maja da se prijave za dobijanje 100 evra od države kao vid stimulacije za lakši izlazak iz krize izazvane pandemijom virusa korona. U protekle dve nedelje u javnosti je povedena polemika o tome da li je tih 100 evra neophodno baš svima.

0
23

Nakon što je prvobitno rečeno da će po 100 evra dobiti svi punoletni građani, a potom da će ih automatski dobiti penzioneri i socijalno ugroženi, a ostali će za njih morati da se prijavljuju, u javnosti je povedena polemika o tome da li je tih 100 evra neophodno baš svima i kako će se ova mera odraziti na bužet države i na živce građana.

Najstariji građani i oni koji primaju socijalnu pomoć ne moraju da se prijavljuju, već će im 11.800 dinara od 15. maja biti uplaćivano na račune na koje primaju svoje penzije, dok će svi punoletni građani koji žele novac moći za njega da se prijave na dva načina.

Fiskalni savet Srbije, koji je dao pozitivnu ocenu na sve mere za izlazak iz ekonomske korona krize osim na ovu, smatra, naime, da će taj izdatak biti “najveća i nepovratna” greška usvojenog rabalansa budžeta.

Prema njihovoj oceni, ta mera je ekonomski neefikasna i fiskalno neodgovorna. Fiskalni savet upozorava da još nije poznato koliko će trajati epidemija, niti kakav će ona imati uticaj na pad BDP-a Srbije i umanjenje javnih prihoda, kao i da nije isključeno ni to da će Vlada u cilju zaštite zdravlja stanovništva i pomoći privredi morati da donosi nove fiskalne mere koje će uticati na promenu javnih rashoda i zaduživanja države u 2020.

Podsećaju i da su u ovoj godini planirani i parlamentarni izbori “nakon kojih se po pravilu usvaja rebalans koji prati promene u organizaciji nove Vlade, a kada sve ovo bude poznato budžet će morati ponovo da se menja, ovaj put na sistematičan način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.