Kome smeta NDNV?

VIDEO K9: Tokom vikenda uništena je tabla sa natpisom Nezavisnog društva novinara Vojvodine koja se nalazi ispred kacelarije društva u Zmaj Jovinoj ulici. Ovo nije bio prvi put da se dogodio takav incident.

0
280

Tabla Nezavisnog društva novinara Vojvodine i njihovo poštansko sanduče više puta su bili na meti huligana.

Tokom vikenda tabla je iškrabana do neprepoznatljivosti, a ovom incidentu prethodila je nalepnica sa uvredljivim natpisom upućenim bivšem predsedniku udruženja.

“Mi pretpostavljamo da to zapravo definitivno nije slučajnost, čak mislimo da to nije ni posledica delovanja nekih pojedinaca, nego neka vrsta slanja poruke, ne samo nama nego i onima koji imaju neku vrstu kritičkog otpora prema vlasti i u sklopu zapravo nekih drugih pritisaka koji i mi kao Nezavisno društvo novinara Vojvodine i naši saradnici trpimo već neko vreme. A to su, pre svega, pretnje smrću, uvrede i druge vrste pritisaka, pre svega putem društvenih mreža”, rekao je Nedim Sejdinović, predsednik NDNV.

Početkom godine potpisan je Sporazum o unapređenju zaštite i bezbednosti novinara i formirana je radna grupa koja radi na tome, rekao je Sejdinović dodajući da dosadašnji rezultati nisu zadovoljavajući, te da je od potpisivanja sporazuma, bezbednost novinara na još nižem nivou.

“Sve naše prijave tokom ovih godina, koje smo dostavljali policiji, što se tiče uništavanja imovine i pretnji smrću, nijedo do sada nije procesuirano, nijedno do sada nije imalo epilog o tome da neko odgovara zbog toga imi već možemo da govorimo o nekomj vrsti kontinuiteta neodgovaranja za tu vrstu napada i pritisaka i možemo čak da kažemo da postoji vrlo jasna indicija da država nema volju da išta preduzme po tom pitanju”, naveo je Sejdinović.

On je podsetio i da država kasni sa donošenjem medijske strategija, koja je trebala da bude doneta prošle godine.

“Država ozbiljno kasni, a postoje veoma ozbiljni problemi na medijskoj sceni. Zapravo, nijedan aspekt medijske scene nije u dobrom stanju. Od stanja u medijima, da su mediji osiromašeni, da su na ivici opstanka, samim tim novinari i ljudi koji rade u medijima su takođe i obespravljeni i ugrožena su im radna prava i zarade i tako dalje. Ugrožena je konkurencija na medijskoj sceni, izuzetan je pritisak na medijske slobode”, kazao je Sejdinović.

Novinarska i medijska udruženja bore se opstanak i za javni interes u medijima, rekao je Sejdinović, dok država sa druge strane, kako je naveo, želi i uspeva u tome da medije stavi pod svoju kontrolu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.