Kome i zašto smeta Ekološki pokret?

VIDEO K9: Pre nekoliko dana iz svojih prostorija u Vojvođanskih brigada iseljen je Ekološki pokret koji je taj prostor 28 godina najmio od grada, odnosno Poslovnog prostora. Direktor Ekologoškog pokreta Novoga Sada Nikola Aleksić gostujući u našoj emisiji Otvoreni ekran naveo je da se ovakve stvari ne dešavaju slučajno, dodajući da hajka na njegovo udruženje i njega lično traje već godinama.

455

Ekološki pokret nepune tri decenije iznajmljivao je prostor od Poslovnog prostora, mada je prema rečima direktora Pokreta Nikole Aleksića postojao do sada pritisak da se ovo udruženje iseli i zaustavi njihov rad.

“Evo pogledajte, četiri puta su isključivali struju terorističkim putem, samo prvom spratu u objektu od četiri sprata. Svi su se zakupci iselili, molim vas, svi do poslednjeg. Godinu dana ekološki pokret je bio jedini zakupac na prvom spratu koji ima preko 1000 m2. Znate li vi koja je šteta napravljena gradskoj imovini tim postupkom? i tek posle godinu dana kada su videli da smo izdržali, pored svih pritisaka šalju finanijsku policiju našim sponzorima, maltretiraju ih, kažnjavaju i onda na kraju kažu to je zato što ste pomagali Ekološkom pokretu”, rekao je Nikola Alekić iz Ekološkog pokreta Novoga Sada.

Na taj način Ekološki pokret je ostao bez sredstava, zbog čega im je rad bio izuzetno otežan.

Uprkos svemu, zakup su plaćali, da bi se na kraju ispostavilo da su prema njegovim rečima plaćali više nego što je trebalo.

“Mi smo plaćali nesumnjajući u fakturu državnog organa, javnog preduzeća. Pobogu, kome bi palo napamet da proverava da li je to 54 m2 ili 89?”, kaže Aleksić.

On tvrdi da je zbog te razlike svakog meseca plaćao više, zbog čega je sada u predplati, dodajući da se čeka odluka suda, nakon što je građevinski veštak utvrdio kolika je stvarna kvadratura, te se sada čeka ekonomsko finansijsko veštačenje.

“Ja sam molio sve Grad, Pokrajinu, Republiku, sačekajte samo konačnu odluku suda. Možda će sud doneti odluku da su oni nama dužni da vrate deo sredstava, jer mi smo navodno iseljeni zbog dugovanja, ali to dugovanje je bilo veštački i zlonamerno naduvano: prvo, zaračunavanjem  67% većeg poslovnog prostora od postojećeg, to je tih 35m2, a kada nisu mogli ni tako da nam naude i da nas oteraju u dugovanja, onda su nam podigli zakup za više od 300%, a to je nezakonito”, objašnajva on. 

Nakon toga, Ekološki pokret više nije mogao da snosi tolike troškove i tada je pokrenut postupak iseljenja, a ništa od toga ne dešava se slučajno, tvrdi on.

“Ako vam neko natovari 300% plus 67% veću površinu, pa ne mogu da platim taman i da štancujem novac i naravno da se određeni iznos nakupio kao osnov za tužbu, oni pokrenu tužbu za iseljenje na ulicu i u toku sudskog spora se otkrije ova zloupotreba, to je najgora zloupotreba položaja Gradske uprave. neko je naložio direktoru Poslovnog prostora da takav odnos prema nama ima. Ja imam dopis bivšeg direktora Poslovnog prostora koji nam je napisao ‘Čak i ako izmirite sva dugovanja s vama više nećemo produžiti ugovor”, kaže on. 

Zato je sada Ekološki pokret u egzilu, kaže Aleksić, dodajući da aktivnosti udruženja ne prestaju time što su ostali bez prostorija, jer čekaju presudu i nadaju se pozitivnom ishodu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.