Kolji Mićeviću uručena nagrada “Mika Antić”

VIDEO K9: Nagrada "Miroslav Antić", uručena je danas u gradskoj kući banjalučkom književniku Kolji Mićeviću za zbirku pesama "Rimaginacije" u izdanju Zadužbine "Petar Kočić". Ova nagrada dodeljuje se u okviru manifestacije "Antićevi dani" za zbirku pesama kao izuzetno ostvarenje u oblasti književnog stvaralaštva.

820

U jednoj jedinoj naslovnoj reči, dostojnoj velikih jezičkih kombinatora, ovogodišnji laureat nagrade Kolja Mićević sažeo je ono što je iskustvo poezije oduvek bilo – spoj mašte i forme. 

Značaj ove nagrade je posebno veliki, s obzirom da nije ni slutio da će je baš on dobiti, rekao je Mićević i dodao da je inspiraciju za naziv dela pronašao u Danteu i francuskom jeziku.

“Ja sam u svojim tumačenjima Danteove versifikacije na franscuskom jeziku izmislio i stvorio reč rimaginacija, da on pomoću rima i određenih reči koje se rimuju i koje imaju svoj kontrapunkt, svoju pitagorejsku vrednost, brojnu, slovnu i da on postiže neke efekte, a desetak godina kasnije ja sam došao do te reči na srpskom jeziku i tada sam napisao određeni broj pesama u tom duhu i te pesme se nalaze u ovoj zbirci”, rekao je dobitnik prestižne nagrade.

Odluku je doneo stručni žiri koji su činili dr Draško Ređep, Ljiljana Šop i prošlogodišnji dobitnik Marjan Čakarević.

Nagrada “Miroslav Antić” dodeljuje se u vidu diplome i novčane nagrade za knjigu poezije na srpskom jeziku koja je, kao izuzetno ostvarenje u oblasti književnog stvaralaštva, objavljena u prethodnoj godini.

“Ovo je izuzetno značajna manifestacija za grad Novi Sad jer je ona, pre svega, uspostavljena u interesu afirmacije sećanja na sve ono što je kvalitetno radio Miroslav Mika Antić i, prosto, to je prilika da se ovom značajnom Novosađaninu i kulturnom radniku odužimo bar na simboličan način”, istakao je Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu 

Ovo značajno priznanje su do sada dobili pesnici Marjan Čakarević, Dejan Matić, Đorđe Sibinović, Ljubivoje Ršumović, Oto Horvat, Stevan Tontić, Nikola Vujčić i Tomislav Marinković.

Grad Novi Sad je u čast i slavu pesnika Miroslava Antića, osim nagrade, ustanovio i “Antićeve dane” kao kulturnu manifestaciju od posebnog značaja, koja se održava po deveti put  i traje do 18. marta u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.