Koliko zdravlja ulazi na usta?

VIDEO K9: Ljudi podrazumevaju da je hrana koju kupujemo zdravstveno bezbedna bez obzira iz kog dela sveta je uvezena, a za to su zaslužni globalni standardi koji se moraju poštovati, rekla je u našoj emisiji Otvoreni ekran doktorka veterine Veselina Pelagić, ekspert u Fondaciji za istraživanje i razvoj bezbednosti hrane i ekozdravlja.

0
21

Svetski dan bezbednosti hrane obeležen je 7. juna po drugi put, kako bi se javnosti skrenula pažnja na rizike koji prate upravljanje hranom.

U svetu je taj dan propraćen nizom akcija usmerenih na bezbednost hrane koju potrođači konzumiraju, a u Srbiji se na ovu temu osvrnuo jedino NALED, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Detaljna istraživanja su pokazala da se, kako je rekla dr veterine Veselina Pelagić ekspert za bezbednost hrane u FRD, bezbednost hrane, globalno, uzima zdravo za gotovo, kao nešto što se podrazumeva, od njenog uzgoja, prerade, transporta do prodaje.

Bezbednost hrane ima četiri komponente, ukazala je Pelagić, dostupnost, pristup, upotrebu i stabilnost koji su standardizovani kako bi na minimum sveli rizik dospevanj štetnih komponenti u hranu koju konzumiramo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.