Koliko su sigurni lični podaci građana?

VIDEO K9: Pristizanjem novembarskih i decembarskih računa, eventualnim žalbama na njihove iznose i izmirenjem obaveza, zabrinutost građana zbog uzroka cele ove priče, hakerskog napada na EPS i njegovih mogućih posledica, kao da je u drugom planu.

0
31

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike, Dubravke Đedović Handanović, koja se o ovom slučaju oglasila krajem decembra na pitanje novinara, hakerski napad nije ugrozio proizvodnju EPS-a već je više bio administrativne prirode.

Odgovornost za ovaj napad preuzela je ucenjivačka grupa Qilin koja je objavila link za slobodno preuzimanje više od 34 gigabajta različitih fajlova EPS-a.

Za sada nema informacija da su u hakerskom napadu na EPS ugroženi podaci o ličnosti građana, izjavio je juče Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, povodom Dana zaštite podataka o ličnosti. On je dodao da će, u slučaju da do toga dođe, reagovati u skladu sa zakonom.

Nadzor inspektora službe Povernika trajaće do kraja “podizanja sistema”, što ide polako. Marinović je juče, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da su, ubrzo po događaju, od EPS-a obavešteni da su pretrpeli hakerski napad i da je došlo do povrede podataka, a  u svom saopštenju su naveli da ih obaveštavaju “opreza radi” o tom napadu jer ne znaju da li su napadnuti i ugroženi podaci o ličnosti.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.