Koliko smo slobodni na internetu?

VIDEO K9: Danas se obeležava Dan slobodnog interneta, a tim povodom u Ministarstvu telekomunikacija kažu da država mora raditi na digitalnoj pismenost svojih građana koja podrazumeva da korisnik interneta zna da koristi savremnu tehnologiju, ali i da je svestan mogućih opasnosti. U tom cilju ministarstvo radi i na umrežavanju škola u akademsku mrežu.

540

Bezbedno korišćenje interneta jedan je od prioriteta državnog Ministarstva za telekomunikacije.

Ova oblast bila je do skoro potpuno neuređena, a tokom prošle sedmice usvojen je Zakon o informacionoj bezbednosti koji stvara stvara okvire za donošenje strategije o zaštiti dece na internetu.

“Radimo to da bi naša deca imala priliku da koriste sadržaje koji su edukativnog sadržaja. Videćemo da li mogu da se prošire dodatnim sadržajima na koje bi pristali i roditelji i nastavnici”, rekla je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu telekomunikacija.

Matić je najavila da je u planu i izrada strategije o zaštiti dece na internetu i očekuje se da ona bude u funkciji od juna, a možda i ranije.

Druga važna aktivnost na kojoj će ministarstvo raditi u ovoj godini jeste veliki projekat umrežavanja 1.700 škola u Srbiji u Akademsku mrežu. Ovakvim projektom ministarstvo će raditi na digitalnom opismenjavanju građana.

“Treba postaviti granicu između slobode i anarhije, a bitna je odgovornost”, navela je Matić.

Da je ovaj projekat potreban svedoči i podatak da skoro polovina dece od 9 do 14 godina koristi i ima nalog na fejsbuku, ali i na drugim društvenim rmežama, koje, kako je navela, nisu opasne ukoliko se zna njima vladati i štitii sebe od različitih zloupotreba.

Akademska mreža koja bi upravo trebala da edukuje decu, ali i nastavnike i roditelje, trebalo bi da bude u funkciji od iduće školske godine, navela je Matić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.