Koliko smo ravnopravni?

VIDEO K9: Ravnopravnost polova u svim sferama života zagarantovana je u našoj zemlji Ustavom i zakonima. Da li je rodna ravnopravnost na snazi i u praksi, pitanje je na koje odgovaraju građani Zrenjanina.

0
284

Ravnopravnost polova podrazumeva ravnopravno učešće i podjednako uključivanje Žena i muškaraca u sve sfere društvenog i  političkog života.

Svaka moderna i  demokratski razvijena zemlja, pa tako i naša, mora svima garantovati ljudska prava.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, usvojena 1948. god. o ravnopravnosti muškaraca i žena, jedan je od temeljnih ciljeva Ujedinjenih nacija i jedan od najvažnijih međunarodnih dokumenata, pa se tako i u našoj državi, prema Ustavu RS, garantuje jednakost muskaraca i žena, dok Zakon o radu zabranjuje rodnu diskriminaciju.

Prema zvaničnim statistikama, brojke u Srbiji govore da je zaposleno tek nešto više od 39 odsto žena i da one koje rade, nedeljno na poslu provedu u proseku 6 sati više od muških kolega. Pored toga, zabrinjava i podatak da je prosečna ženska plata za 20 odsto niža od muške.

Nacrt zakona o rodnoj radnopravnosti, trebalo bi da  se  u skupštinskoj proceduri nađe krajem septembra, a njegovo usvajanje bi  omogućilo povećano učešće žena kako u javnom, tako i u političkom životu. (Pilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.