Koliko će veća biti penzija?

VIDEO K9: Milion i sedamsto hiljada penzionera u našoj zemlji od početka sledeće godine imaće povećana primanja, a pojedini mediji danas računaju za koliko bi to novčanici penzinera mogli biti deblji ukoliko bude usvojen takozvani Švajcarski model povećanja.

100

Da li će penzije od početka sledeće godine biti povećane prema tzv. Švajcarskom modelu biće poznato polovinom septembra kada će odluka, prema nedavnoj najavi ministra za rad Zorana Đorđevića, biti doneta.

Švajcarski model značio bi da će penzije za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti prema modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Povećanje penzija, ali i plata, obećao je i predsednik Srbije i lider SNS-a na sednici Glavnog odbora stranke održanoj juče u Beogradu.

“A evo danas vam kažem i na glavnom odboru naše stranke da će, osim povećanja penzija koje ćete imati najkasnije od prvog januara, da će biti jednokratne podrške penzionerima, posebno važne za siromašnije penzionere”, najavio je Vučić.

Ukoliko bi penzije bile povećane prema Švajcarskom modelu, to bi povećanje, prema računici pojednih beogradskih medija iznosilo 5,5 odsto, računao je Blic.

To bi za oko 100.000 penzionera sa najnižim primanjima od 10.000 dinara, značilo povećanje za 550 dinara, a 835 onima sa penzijom od 15.000 dinara. Građanima čije su penzije 25 000, prema pisanju Blica, one bi bile uvećane za 1 375 dinara, a onima sa većim primanjima i za oko 2 do 5 puta više.

Vlada je poslednji put povećala penzije u novembru prošle godine i to u rasponu od pet do 22,5 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.