Koliki će biti minimalac?

VIDEO K9: Sutra počinju pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji, tokom kojih će sindikati, poslodavci i država morati da usaglase svoje predloge o narednom iznosu minimalca.

0
19

Pregovori poslodavaca, sindikata i države o iznosu minimalne zarade u Srbiji počinju u trenutku kada više od 350.000 radnika u našoj zemlji prima minimalac od oko 32.000 dinara dok je potrošačka korpa oko 39.000.

Polazni stavovi strana u pregovorima Socijalno-ekonomskog saveta razlikuju se i do 10.000 dinara.

Država nudi povećanje minimalca na oko 35.000 dinara, dok poslodavci jesu za rast, ali uz uslove da im država izađe u susret smanjenjem opterećenja na zarade.

Sindikati traže najveće povećanje minimalca, a u opciji su tri predloga – ponuda države od 35.000, povećanje do visine potrošačke korpe, te povećanje i do 43.000 dinara, što je skoro do iznosa prosečne plate. 

Sindikati i poslodavci su se tokom dve decenije rada Socijalno-ekonomskog saveta samo jednom, 2017. ugodine, usaglasili oko povećanja minimalne cene rada, a u svim ostalim slučajevima je, zbog njihove neusaglašenosti, odluku donosila Vlada Srbije.

Prema Zakonom o radu, ukoliko ne postignu saglasnost tri socijalna partnera, konačni iznos minimalne zarade za narednu godinu određuje Vlada najkasnije do 15. septembra tekuće godine.

U Srbiji najniže zarade primaju uglavnom zaposleni u proizvodnji, trgovini i ugostiteljstvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.