Kolika je pomoć agraru?

VIDEO K9: Preko Uprave za agrarna plaćanja poljoprivrednicima su od utorka na raspolaganju 2,6 milijardi dinara za ublažavanje posledica krize izazvane virusom korona, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

0
24

Ministar finansija pozvao je sva poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednike koji imaju probleme i osećaju posledice krize da se od utorka prijave i iskoriste 2 milijarde i 600 miliona dinara ili oko 22 miliona evra koje je država obezbedila u ove svrhe.

Sa još tri dodatne uredbe za ublažavanje negativnih posledica epidemije na privredu koje je donela Vlada Srbije, kompletirana je, prema mišljenju Siniše Malog, celokupna implementacija Paketa ekonomskih mera.

U jeku je prolećna poljoprivredna sezona i poljoprivrednicima je svaka pomoć dobro došla.

Prema rečima prof. dr Dragana Milića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Srbija proizvodi dovoljno žitarica da podmiri domaće potrebe i preostaje i za izvoz, za koji je preuranjeno govoriti s obziroma na eventualne mere zabrane naše i drugih zemalja zbog situacije sa pandemijom.

Ove godine će, relativno učešće poljoprivrede i prehrambene industrije u ukupnom društvenom proizvodu biti veća, jer su aktivnosti u drugim sektorima veće ili stoje.

Poljoprivrednici su, međutim, nezadovoljni iznosom za koji u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije smatraju da je simboličan. U najnezavidnijoj situaciji su mala gazdinstva koja čine 80% ovog sektora i koja nisu sklona kreditnom zaduživanju zbog velikog rizika i kojima bi više odgovarale veće subvencije. Ekonomisti podsećaju da je budžet za poljoprivredu za ovu godinu oko 440 miliona evra, te da podsticaji u agraru čine svega nešto više od 3% ukupnog budžeta odnosno 345 miliona evra i sa ovom pomoći će biti povećani na oko 3,3%.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.