Kolektivni ugovor za radnike JP i JKP

VIDEO K9: Poseban kolektivni ugovor za javno-komunalna i druga javna preduzeća Grada Novog Sada potpisali su danas gradonačelnik Miloš Vučević i tri reprezentativna sindikata.

0
1240

Potpisanim kolektivnim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa u javno-komunalnim i drugim javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Novi Sad, kao i međusobni odnosi učesnika tog kolektivnog ugovora.

“Zahvaljujuči Zoranu, Obradu i Miladinu i njihovim sindikatima, mi smo u rekordno kratkom roku postigli dogovor za ovaj aktuelni poseban kolektivni ugovor za javno-komunalna preduzeća na nivou Grada Novog Sada, definisali sve ono što smo trebali i naišli na razumevanje od strane sindikata”, rekao je tom prilikom gradonačelnik Vučević.

Suštinski je zadržano sve ono što je definisano i u prethodnom kolektivnom ugovoru, a usklađeni su neki tehnički detalji sa važećim republičkim kolektivnim ugovorom, napomenuo je gradonačelnik. On je naglasio da se ovim potpisivanjem nastavlja ekonomsko-socijalni dijalog Grada Novog Sada i reprezentativnih sindikata u javnim i javno-komunalnim preduzećima.

Zoran Radosavljević iz Sindikata komunalno stambenih delatnosti Novog Sada je istakao da je taj akt jako važan za sve ljude zaposlene u javno-komunalnim preduzećima.

“Ovaj akt je jako važan za sve zaposlene u javno komunalnim preduzećima. Meni je žao, jer tri strane uspeju da se dogovore, a u realnom sektoru gde se dogovaraju samo dve strane imamo jako malo kolektivnih ugovora koji štite zaposlene”, naveo je Radosavljević.

Miladin Dragaš iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije rekao je da je od velikog značaja ovaj ugovr za sve zaposlene u JP i JKP i pozvao sva preduzeća kojima ističe kolektivni ugovor da pristupe sačinjavanju novog, jer će naići na podršku osnivača i sindikalnih organizacija.

“Osnov za ovaj ugovor bio je kolektivni ugovor koji je potpisan 2015. godine, koji je opšti kolektivni ugovor na nivou Republike”, rekao je Dragaš.

brad Tepić iz sindikata “Nezavisnost“ rekao je da je zadovoljan što su se sve strane složile i što je kolektivni ugovor brzo potpisan.

“Sada nam ostaje zadatak da se u preduzećima u kojima je istekao ili koja nemaju kolektivni ugovor, iznađe model kako da se nagrade radnici koji najviše rade ili koji rade u teškim uslovima”, kazao je Tepić.

Potpisani ugovor je u okvirima republičkog, koji daje određena prava radnicima. Svaki od potpisanih ugovora je neposredno primenljiv po Zakonu o radu i, ukoliko su neka prava radnika bolje definisana u republičkom kolektivnom ugovoru, implementiraju se u gradski kolektivni ugovor, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.