Koju školu odabrati za prvaka?

VIDEO K9: U ponedeljak je počeo upis učenika u prve razrede osnovnih škola, a mnogi roditelji, u želji da svom detetu omoguće najbolje uslove, često su u dilemi u koju školu da upišu budućeg prvaka. Upis učenika sa područja nekih drugih škola moguć je uz zahtev roditelja i ukoliko to dozvoljavaju kapaciteti škole, podsetio je u emisiji Otvoreni ekran Milan Spasojević, direktor OŠ "Kosta Trifković".

0
292

Odabir osnovne škole vrši se u zavisnosti od teritorije koju obuhvata područje škole, a škole su dužne da upišu sve buduće prvake sa područja koje im je dodeljeno.

Ipak, roditeljima je ostavljena mogućnost da, uz poseban zahtev, svoju decu upišu i u neku drugu željenu školu, ukoliko to dozvoljavaju kapaciteti te škole. OŠ “Kosta Trifković” jedna je od prestižnih u Novom Sadu, zbog samog nastavnog procesa, ali i drugih uslova zbog kojih roditelji žele da upišu svoje dete baš u ovu ustanovu.

“Ipak smo mi prva škola koja je dobila najvišu ocenu u eksternoj evaluaciji i to ne treba zaboraviti. Ja mojim kolegama uvek kažem da trebaju da budu svesni koliko zaista vrede. Rad u školi je dosta raznovrsan, naporan, zahteva puno angažovanja u svakom obliku, tako da rezultati koje škola postiže, bezbednost škole, uslovi rada u školi, ishrana učenika, uslovi produženog boravka, higijena, zdravstveni uslovi, u krajnjem slučaju i estetsko uređenje, po čemu naša škola, zaista, po svim ovim elementima su sigurno oni faktori koji utiču da seroditelji opredele za određenu školu”, naveo je Milan Spasojević, direktor OŠ “Kosta Trifković”.

Roditelji su dužni da upišu svoju decu u osnovnu školu ukoliko ona imaju najmanje šest i po i najviše sedam i po godina, tako da školsku 2017/2018. godinu upisuju učenici rođeni u periodu od 01.marta 2010. do 28. februara 2011. godine. Za upis prvaka neophodna je potrebna dokumentacija, pre svega izvod iz matične knjige rođenih deteta, podsetio je Spasojević.

“Zatim, potrebna je potvrda od pedijetra o pregledu deteta i, naravno, potrebna je potvrda da je dete pohađalo predškolski program. Bez tog programa mi decu ne primamo, niti ono može biti upisano u prvi razred. Naravno, te potvrde ili uverenja deca dobijaju negde u avgustu, tako da roditelji imaju obavezu, oni koji ne dobiju na vreme, da to kasnije donesu u školu”, rekao je Spasojević.

Ostali upitnici o roditeljima i deci mogu se pronaći i na sajtu škole. Tačan datum upisa nije utvrđen ni jednim propisom ili zakonom, ali je period od 1. aprila, pa do kraja maja, namenjen upisu budućih prvaka u osnovne škole.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.