Koji su vaši lični ciljevi u 2019?

VIDEO K9: U iščekivanju 2019. godine važno je napraviti lične planove koje treba staviti na papir, što je značajan prvi korak u njihovoj realizaciji, rekla je rekla je Biljana Grbović, autorka bloga "Lični razvoj" u emisiji Otvoreni ekran.

0
670

Bliže se božićni i novogodišnji praznici, i pretpraznična atmosfera se manje ili više oseća na gradskim ulicama. Ovo je i vreme sumiranja godine koja je za nama i iščekivanja svega onoga što će možda doneti 2019.

Vreme je i za lični plan za narednu godinu, rekla je u autorka bloga “Lični razvoj”.

“Mislim da je pisanje ciljeva i pisanje plana jako dobra i mudra strategija. Ljudi često kažu da im je to komplikovano, da za to nemaju vremena. Međutim, ja bih rekla da baš kad nemamo vremena, onda nam je luksuz da planove ne pišemo i ciljeve ne određujemo”, navela je Grbović.

Definisanjem ciljeva i planiranjem, smatra Grbović, povećava se svesnost prilikom donošenja odluka i izbora, što pomaže u njihovoj realizaciji.

“Najčešće zbog bruine života negde se ponašamo kao da glavu nemamo, kao da jurcamo i vrtimo se u krug i zapravo se tu gubimo. Onog trenutka kad zastanemo, kad postavimo sebi neko pitanje – šta je to što ja želim, šta bi mene radovalo, šta bi bilo korisno za mene, za moju porodicu? – ono što ja preporučujem jeste da u tom trenutku imamo papir i olovku”, kazala je Grbović.

Uspešnost strategije zapisanih ciljeva, kako je rekla, potvrdila su i neka istraživanja rađena među studentima u Americi.

“Zato što, kad zapišemo, taj postupak zapisivanja nas tera da razmišljamo precizno, da konkretizujemo. Pisanje plana nas podstiče da razvijamo strategiju, da se vremenski definišemo, da šire sagledamo šta je to šta sve treba da uradimo”, rekla je Grbović.

Grbović tvrdi da se na vlastitom iskustvu uverila da zapisani ciljevi i želje, iako se u tom trenutku mogu činiti nemogućim ili smešnim, u u visokom procentu u dogledno vreme ostvaruju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.