Kockanje – zamka za mlade

VIDEO K9: Patološko kockanje nije bezobrazluk, već bolest zavisnosti koju treba lečiti, kažu u Centru za odvikavanje od kockanja "Život nije igra". Istraživanje koje je su psiholozi ovog centra sproveli među mladima u novosadskim školama ukazalo je na visok procenat problematičnog kockanja među adolescentima na koje njihovi roditelji, nažalost, reaguju na pogrešan način.

215

Mladi ljudi, adolescenti, jesu rizična grupa za kockanje, smatraju psiholozi, zato što su impulsivni, radoznali, ispituju svoje granice i ne razmišljaju mnogo o posledicama svog ponašanja.

Nevolje sa kojima su suočeni mladi u grupi problematično kockanje istraživanja sprovedenog u novosadskim školama, nisu nimalo naivne.

“Probleme koje imaju su dugovanja, to navode na prvom mestu, zatim izostanci iz škole, slab uspeh u školi, nervoza, razdražljivost, svađaju se sa bliskim osobama, ali na prvom mestu tu nestaje novac i zlato iz kuće”, navela je Jasmina Leković, diplomirani psiholog.

Nestanak dragocenosti je signal roditeljima da bi njihovo dete moglo da bude potencijalni kockar, a trebalo bi da obrate pažnju i na druge pokazatelje.

“Po čemu još roditelji mogu da prepoznaju da njihovo dete kocka je to što se oni povlače u sebe, povlače se u sobu, izbegavaju članove porodice, izbegavaju kontakt očima, ili su zabrinuti, odsutni. Ako roditelji sumnjaju da dete kocka, mogu da na guglu pogledaju, na istoriji, da li odlaze na sajtove nekih kladionica”, rekla je Leković.

Kockanje se, prema njenim rečima, može izlečiti, a za stabilnu apstinanciju potrebno je oko dve gine. Stoga bi sa lečenjem trebalo početi čim se primete prvi simptomi kockanja, kako bi se sprečile neizbežne posledice, ali i dugovanja.

Najveća greška koju roditelji prave je, ukazala je Leković, vraćanje dugova koje njihovo dete napravi, jer mu na taj način oduzimaju mogućnost suočavanja sa posledicama dela koje je napravilo, ali i razlog da prestane sa kockanjem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.