Kockanje – od bezazlene zabave do zavisnosti

VIDEO K9: Od povremenog sitnog uloga u igrama na sreću, do patološke bolesti zavisnosti – kockanja, često nije dugačak put. Prema istraživanju Centra "Život nije igra", mladi postaju patološki kockari već sa 17 godina, a sve često počinje u najmlađem uzrastu popunjavanjem tiketa – sa roditeljima, upozorila je psiholog Jasmina Leković u emisiji Otvoreni ekran.

408

Patološko kockanje je bolest zavisnosti čije lečenje kroz savetovanje i psihoterapiju traje najmanje 2 godine. Kockari koji ne mogu da kontrolišu ovu zavisnost, često zapadaju u finansijske i probleme sa zakonom u pokušaju da dođu do novca, a svoje porodice dovode u teške situacije.

Nije, međutim, svaki kockar patološki zavisnik, jer ima ljudi koji mogu da kontrolišu svoje kockanje koje je za njih samo igra, ograniče uloge i vreme provedeno u kockarnicama ili kazinima, i ne nerviraju se mnogo zbog gubitaka, rekla je Jasmina Leković, psiholog iz Centra “Život nije igra”.

Dobici na kocki stvaraju euforiju i osećaj sreće, stoga se kockari vraćaju poroku kako bi ponovo doživeli ovo zadovoljstvo. Impulsivne osobe su sklonije kockanju koje prelazi u patološko, kaže Leković, naročito su takvi adolescenti. Stoga, možda, i ne čudi što se mnoštvo kladionica i sličnih objekata nalazi u blizini škola.

[quote_box_center]“Poražavajući je podatak istraživanja koje je sproveo Centar “Život nije igra”, da polovina naših učenika igra neku igru nasreću, od kojih je više od četvrtine mladih koji kockaju patološki i problematično”, kaže Leković.[/quote_box_center]

Na odvikavanje se kockari javljaju oko 29-te godine, a počinju patološki sa 17, upozorava Leković, a to je u proseku 12 godina sa svim problemima koje ova zavisnost nosi. Ovi zavisnici često preterano konzumiraju alkohol i narkotike, koji idu ruku pod ruku sa kockanjem jer pojačavaju želju za kockanjem, daju hrabrost za povećanje uloga i smanjuju grižu savesti zbog gubitaka.

[quote_box_center]“Među mladima je, na žalost, postao trend odlazak u kladionice i igraonice, da se zabave, provedu vreme i pokušaju na lak način da dođu do brze zarade. To nije dobro, jer stvaraju pogrešan sistem vrednosti smatrajući da je nepotrebno da se muče i idu u školu ili rade, kad za sat ili dva kockanja može da se dobije više novca nego što neko zaradi za ceo mesec”, upozorava Leković.[/quote_box_center]

U vreme ekspanzije igara na sreću, njihove dostupnosti i u domovima putem interneta, prvi savet koji Leković daje roditeljima je da ne popunjavaju tikete pred decom i ne vode ih u kladionice, kako bi izbegli ovaj model ponašanja.

Početnička sreća uvek je upravo suprotno, kaže psiholog, lažni znak sudbine koji vodi u finansijske, ponekad i zdravstvene probleme – nesanicu, glavobolje, gubitak apetita. Za ljude je, zaključuje Leković, najvažnije da kockanje shvate kao zabavu, nikako kao način lake zarade novca, kojeg za njih tu i nema, zato što “kuća uvek dobija”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.