Kobne posledice revizije istorije

VIDEO K9: Novinar i predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković je izjavio da o Srbima u svetu vlada mišljenje da su nestali iz civilizacije i istorije što nije istina, a posebno kada je reč o događajima iz bliske prošlosti.

0
117

Premijerka Ana Brnabić je izjavila nedavno da je “revizija istorije koja se dešava u Hrvatskoj zaštrašujuća ne samo za Srbiju i region, već za celu Evropu. Ona je rekla da je to ’’problem koji prevazilazi Srbiju, to je problem EU”.

Poslednji slučaj koji govori o tome je i zabrana delegaciji Vojske Srbije da uđe u Hrvatsku gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika.

Šta znači poslednje podizanje tenzija u regionu i zašto se ono baš sada dešava, glasilo je pitanje koje smo postavili novinaru Zoranu Ćirjakoviću.

Prema ocenama istoričara, bitka za interpretaciju prošlosti u bivšoj Jugoslaviji skreće pažnju sa razočaravajuće sadašnjosti, a od svih postjugoslovenskih zemalja Hrvatska je najviše zabavljena revizijom svoje novije istorije.

Kako je ocenjeno, nacionalističke snage bacaju pozitivno svetlo na Nezavisnu Državu Hrvatsku koja je nastala u Drugom svetskom ratu, pa se tako zaboravlja da su ustaše – delom po naredbi Hitlera, delom na svoju ruku – sistematski ubile stotine hiljada ljudi: Srba, Jevreja, Roma i antifašista. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.