Ko su građani koji protestuju

VIDEO K9: Nedostatak društvenog dogovora i kvalitetne komunikacije između građana i onih koje su birali da ih predstavljaju rezultirali su protestima koji se već pola godine odvijaju na ulicama gradova u Srbiji, ocenila je građanska aktivistkinja Marija Srdić u emisiji Otvoreni ekran.

0
170

Protesti građana na ulicama gradova širom Srbije traju već šest, tokom kojih su pretrpeli određene izmene, ali ne i zahteve koji su sa njih upućeni. Ko su, zapravo, građani koji protestuju i zbog čega, pitanje upućeno građanskoj aktivistkinji Mariji Srdić.

“Kad građani izađu na ulice? Onda kada u institucijama sistema ne dobijaju odgovore, onda kada njihovi predstavnici u institucijama, a pre scega mislim na parlament, nisu u poziciji da urade ono zbog čega smo mi njima dali naše poverenje. Dakle, ovaj izlazak na ulice, baš kao i izlasci na ulice u nekim ranijim periodima, posebno mislim na period devedesetih godina, jer, zapravo, moje studentsko vreme jeste početak velikih protesta u Srbiji, uvek su dolazili onda kada vi imate jednu vrstu nagomilanog, koncentrisanog nezadovoljstva i ono je uvek, u osnovi, jedna vrsta manjka slobode”, rekla je ona.

U ovom slučaju, smatra Srdić, reč je o nedostatku komunikacije između građana i predstavnika vlasti iz koje bi proizašla kvalitetna rešenja za nagomilane probleme u našem društvu.

Dakle, nedostaje komunikacija iz koje se nešto kvalitetno može izroditi između mene i vas, između mene i drugih ljudi, između nas i onih koje smo izabrali da nas predstavljaju, a oni su u međuvremenu zaboravili da, zapravo, predstavljaju nas. Kada se sve to poremeti, a mislim da smo u fazi kada se ozbiljno poremetilo, jedini način da kažemo da je dosta, da tako da živimo nećemo, jeste da izađemo na ulicu. Ja zapravo izlazim kao građanka i svi moji drugi identiteti, mada oni postoje, su u ovom slučaju nekako u drugom planu. Ja kao ljudsko biće niasm dobro kada živim u društvu u kome je poremećen redosled stvari”, navela je Srdić.

U društvu u kojem je teško dati odgovore na elementarna pitanja šta su vrednost, poštenje, istina ili pravda i šta je to protiv čega ćemo se kao društvo boriti, onda ne treba da čudi, zaključila je Srdić, što građani reaguju protestima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.