Ko štiti prosvetare?

VIDEO K9: Učestale su žalbe na kršenje prava na rad prosvetnih radnika koji ostaju bez određenog procenta radne norme. Poslednju beležimo u Novom Sadu u spornom preuzimanju profesorke engleskog jezika iz Karlovačke u Ginaziju Isidora Sekulić.

0
7

Nakon što je u julu ove godine postala tehnološki višak u Karlovačkoj gimnaziji izgubivši 61 procenat radne norme, profesorka engleskog jezika Jelena Petrović se, u skladu sa stručnim uputstvom Ministarstva prosvete, prijavila 25. avgusta na preuzimanje u novosadsku Gimnaziju Isidora Sekulić zato što je ova ustanova, prema rečima Jelene Petrović, oglasila čak 187 procenata slobodne radne norme za engleski jezik na listama ministarstva.

Petrović navodi da se nakon razgovora s direktorkom škole ponovo obratila Radnoj podgrupi za praćenje radnog angažovanja zaposlenih Školske uprave Novi Sad urgencijom za hitno postupanje koja, kako je rekla, do danas nije reagovala na tu urgenciju, ko ni prosvetna inspekcija niti ministar prosvete kojima se, prema njenim rečima, takođe obraćala.

Ne želeći da svakog meseca, kako kaže, prima zaradu manju za 60% i nižu od republičkog proseka, Petrović tvrdi da je u njenom slučaju prekršen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i posebnog Kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u vezi sa preuzimanjem zaposlenih sa liste.

Iza nje je stao i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, koji tvrdi da je ovakvih i sličnih slučajeva u našoj zemlji sve više.

Posledica nereagovanja nadležnih institucija u ovom slučaju je kršenje prava na rad i materijalna šteta od 40.000 dinara mesečno i to na neodređeni period, tvrde u sindikatu koji očekuje hitnu reakciju prosvetne inspekcije.

Na naš upit o ovom slučaju, direktorica Gimnazije Isidora Sekulić, mr Ružica Vukobratović, odgovorila je da je “uvidom u personalni dosije prof. Jelene Petrović, uočen niz nepravilnosti vezano za zasnivanje radnog odnosa.

“Pošto sam ja kao direktor odgovorna za zakonitost rada škole, tražila sam mišljenje nadležnih institucija, navela je Vukobratović u saopštenju i dodala da su prof.

Jelena Petrović kao i Radna podgrupa Školske uprave Novi Sad dobili odgovor od škole vezan za navedeno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.