Ko štiti policajce?

VIDEO K9: Prema ranijim zakonima o policiji, do 2012. godine, policajci su ostajali bez posla ukoliko bi bila prihvaćena protiv njih podneta krivična prijava, bez obzira da li je kasnije dokazano ili ne da su bili krivi. Iako prema novom zakonu ovo više nije moguće, nepravda je ostala, jer su bez posla ostale stotine ljudi, podsetio je Momčilo Vidojević, predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza u emisiji Otvoreni ekran.

0
490

Članovi Zakona o unutrašnjim poslovima i kasnije Zakona o policiji, koji su bili na snazi od 2000. do 2012, godine bez posla su ostavili između 800 i 1.200 pripadnika policije samo na osnovu pokrenutih krivičnih prijava, a za koje kasnije nije bilo dokaza ili su odbačene kao neosnovane.

“Odmah moram da se ogradim. Nisam nikada u životu, a deset godina je moj sindikalni rad iza mene, nikada nisam bio protiv obračuna sa kriminalom i korupcijom. U stvari, prvo mora da očistimo naše redove od kriminalaca, pa onda da čistimo grad i sve ostalo. Ako jedna institucija kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može da dokaže u svojim redovima kriminalcu da je kriminalac, kako će da dokaže sutra nekome na ulici. Ali, imali smo slučajeva da se samo podigne, odnosno prihvati tu krivičnu prijavu tužilac i odmah su se stekli uslovi da dobije raskid radnog odnosa. Nikada niko nije vraćen”, rekao je Vidojević.

Sporni član zakona je ukinut, ali je nepravda ostala, naveo je Vidojević. Novi policijsko sindikalni savez na čijem je čelu, rekao je on, oformiće pravni tim koji će se boriti za povratak na radno mesto policajaca koji su na ovaj način, neosnovano ostali bez zaposlenja.

“Ono, što sam razgovarao sa tim njihovim predstavnicima, što sam im govorio i pre dve-tri godine, to je da formiraju jedan odbor, udruženje, jer moraju svim zakonom dozvoljenim sredstvima da se da tu nepravdu isprave. Novi policijski sindikalni savez će, nadam se, najdalje do marta – aprila meseca formirati jedan odbor, tu će biti jedan tim pravnika, videćemo šta ćemo. Koliko god budu imali želje, volje i snage, ali jedno je sigurno, da ne treba da očekuju da će iko za njih da se bori, a da oni sede, vise po fejsbuku i komentarišu, ili da dođu jednom i kažu, ‘hajde vrati me na posao’. Ni jedan sindikalac ne može da vrati nikoga jednim telefonskim pozivom”, naveo je Vidojević.

Osvrnuvši se na prednovogodišnje veliko hapšenje 30-ak policajaca u Čačku, Vidojević je naveo da svi za koje se dokaže da su počinili krivična dela moraju za to i da odgovaraju, ali da nije u redu način na koji su osumnjičeni privedeni, jer za to postoji manje spektakularna procedura. Ministar unutrašnjih poslova tada je rekao da u policiji nema nedodirljivih. Vidojević, nešto drugačijeg mišljenja, podsetio je na slično hapšenje gotovo cele saobraćajne stanice policije u Kniću pre nekoliko godina.

“Zaista, ne mogu da preskočim da ne kažem, meni zaista nije normalno da budu uhapšeni svi policajci iz jedne policijske stanice, a da njihov komandir ne odgovara. To je prazna priča, to je malo mesto, gde se svi znaju, zna se šta se radi. Ili ako je poslat po zadatku, morao je da bude vraćen na neko svoje prethodno radno mesto. To su ti nedodirljivi”, kazao je Vidojević.

Sa praznih priča treba preći na dela, istakao je Vidojević i pokrenuti borbu protiv kriminala i korupcije u policiji, prvo kroz seminare i obuku samih policijskih radnika kako bi im se ukazalo na štetnost korupcije upravo po njih, ali i da se ne bi dešavalo, a što je kod nas česta praksa, da tužilaštvo odbacuje krivične prijave zbog neadekvatno prikupljenih dokaza.

Ipak, radi se o pojedinačnim slučajevima u kojima policajci ne rade svoj posao na častan i pošten način, zaključio je Vidojević i pozvao građane da o policajcima ne sude na osnovu medijskih navoda, već da i veruju policiji jer ona radi u njihovom interesu.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.