Ko sprečava ribokradice?

VIDEO K9: Pravosuđe i blaga kaznena politika najslabije su karike u borbi protiv ribokrađe, smatraju u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

756

Krivolovu i ribokrađi je teško stati na put, zbog premalog broja ribočuvara a i pravosuđa, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

O tome je bilo reči i na tribini pod nazivom “Ribokrađa i problemi upravljanja ribarskim područjima” koju su u sredu održali Ujedinjeni ribolovci Srbije.

“Razmatrali smo sve one stvari koje tište ribolovce – stanje ribljeg fonda. Postavljana su nekakva pitanja tu, da li mi možemo precizno da kažemo po vrstama riba koliko čega nedostaje u vodama. Pa naravno da je to nemoguće, naravno da takvi podaci ne postoje”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Evidencije koje bi ribolovci trebalo da popunjavaju prilikom svakog ribolova takođe su problem, naveo je Jovanović.

“Ne kažem da takva evidencija ne bi dobrodošla, ali svest našeg naroda je takva. Na kraju krajeva, sama evidencija i ulova privrednih ribara, to je baš sa njihove strane bilo sprovedeno, a što bi neko pisao dnevne podatke i mesečne, kad to nema ko da kontroliše, niti to koga interesuje. Naravno da zakonodavac propisuje da se to mora raditi i da inspekcija, ako ode kod privrednog ribara i zatekne ga da nema E2 obrazac popunjen, znači da su onda u ozbiljnom prekršaju”, kazao je Jovanović.

Robokrađe će uvek biti, kaže je rekao, samo je pitanje koliko i na kojim vodama, što zavisi od ribočuvarske službe.

“Istaknuto je da je Ribolovački savez Vojvodine jedan od najboljih korisnika u Vojvodini od strane Pokrajinskog sekretarijata, što po rezultatima ali i po nekom zadovoljstvu koju ribolovci iskazuju. Da je stanje sjajno, nije. I kod nas ima ribokrađe ali znatno manjoj meri, jer naša ribočuvarska služba je opremljena i dronovima i noćnim kamerama, imamo inovativne stvari i poprilično smo efikasni”, istakao je on.

Stav Ribolovačkog saveza Vojvodina, naveo je Jovanović, jeste da je najslabija karika po pitanju ribokrađe i zloupotrebe ribljeg fonda, pravosuđe i blaga kaznena politika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.