Ko seče drveće po Fruškoj gori?

VIDEO K9: Planinari i ljubitelji prirode sve češće prijavljuju, najčešće medijima, seču drveća po Fruškoj gori, koja, odobrena ili ne, ostavlja za sobom sve veće ogoljene površine u Nacionalnom parku. Žalbe sugrađana pristigle su i u redakciju Kanala 9.

0
929

“I ranije su nam građani prijavljivali seču drveća na Fruškoj gori, međutim u poslednje vreme je to postalo češće. Zaista su građani i planinari u panici, kako oni kažu, seče se na svakom koraku. Ono što je tužno, jeste da Vojvodina ima oko 6,5 posto pošumljenosti, dok je recimo neki evropski standard kome teže sve razvijene zemlje Evropske Unije, oko 14 posto i zaista ne znam, ako posečemo i ovo malo šume koje imamo kako ćemo mi dostići taj standard”, rekla je Milica Alavanja iz Zelene patrole na delu.

Pre poslednjeg ledenog talasa Zelena patrola na delu posetila je s planinarima Frušku goru planinarima koji su najveću seču drveća primetili na lokacijama od Popovice prema Kraljevoj stolici, Vaga, prema izvoru Zvečan, Lazin vir i brojniom drugim.

“Ono što smo mogli da vidimo na terenu jeste da se zaista seče zdravo drveće, takođe, radilište ni na koji način nije obezbeđeno, tako da se postavlja pitanje koliko je u stavari ugrožena bezbednost planinara koji često borave na Fruškoj gori kada dođe do takve seče”, navela je Alavanja.

Osim toga, smatra Alavanja, dolazi do narušavanja prirodnih staništa i opstanka biljnog i životinjskog sveta koji tu obitava.

“Šta je još važno reći o tome? To da nigde nismo videli da se tamo gde se poseče šuma, sade nove sadnice. Ima mnogo šume, ja mogu i da nabrojim sve gde, koja je posečena i ranijih godina, a nigde nije zasađeno ni jedno drvo. Tamo se, jednostavno, šikara stvorila”, istakao je Dušan Tomić, planinar PD Naftaš.

U redakciju Kanala 9 pristigli su i brojni drugi snimci i fotografije sugrađana na kojima je prikazano posečeno drveće.

Na naša pitanja upućena NP Fruška gora o tome ko i na koji način seče i da li se pošumljava Fruška gora, iz ovog preduzeća do emitovanja ovog priloga nismo dobili odgovor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.