Ko se drži potrošačkih prava?

VIDEO K9: Povredu potrošačkih prava ponekad nije teško dokazati, ukoliko su građani dovoljno upoznati sa tim svojim pravima, kažu u Udruženju za zaštitu prava potrošača "Prosperitet". Nepoznavanje tih prava je, međutim, najčešće uzrok neprijatnih situacija u koje upadaju kupci u Srbiji, koji na kraju bivaju i prevareni od strane nesavesnih trgovaca.

0
497

Udruženje za zaštitu prava potrošača ,,Prosperitet” iz Novog Sada trudi se da pomogne sugrađanima da ostvare svoja osnovna potrošačka prava kod trgovaca, predstavnika organa vlasti i sudskih izvršitelja.

Svakodnevno, kažu u ovom udruženju, rade na desetinama žalbi oštećenih kupaca.

“U praksi sagledavamo mnoge paradoksalne situacije i neodgovornost trgovaca, odnosno pružaoca usluga koji pokušavaju na sve načine da izbegnu svoje obaveze koje imaju po zakonu o zaštiti potrošača, zakonu o obligacionim odnosima, drugim referentnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima i onda mi tu na neki način pokušavamo to sve da ispeglamo i da damo besplatne te sve pravne pomoći”, kaže Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja ,,Prosperitet”.

Sugrađani se, kaže Ćirilović, najviše žale na postupanje prodavaca prilikom reklamiranje kupljene robe. Građani, nedovoljno upoznati sa svojim potrošačkim pravima, bivaju tom prilikom često izmanipulisani, upućivani na pogrešne adrese i na kraju oštećeni.

“Član 5.2 Zakona o zaštiti potrošača definisao je pojam šta je trgovac, a Član 3, šta je prodavac. Tu dolazi u javnosti do jedne zabune. Trgovac podrazumeva pravno ili fizičko lice koje nastupa na tržištu u okviru svoje delatnosti uključujući i druga lica koja posluju u njegovo ime ili za njegov račun”, navodi Ćirilović.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, dodaje Ćirilović, prodavac je trgovac s kojim je potrošač zaključio ugovor o prodaji robe i pružanju usluga. Tu nastaje problem jer velikom broju ljudi nije najjasnije šta u tom slučaju znači ‘zaključio ugovor’ i o kakvom se, zapravo, ugovoru radi.

“Pojam ugovora podrazumeva i fiskalni račun, ili svaki drugi dokaz da ste ušli u obligacioni odnos sa trgovcem odnosno sa prodavcem. Trgovci na razne načine pokušavaju da izbegnu svoje obaveze”, pojašnjava Ćirilović.

Iako nisu savršeni, zakoni u našoj zemlji regulisali su veliki deo oblasti zaštite potrošačkih prava, o kojima, međutim, veliki broj naših građana nije dovoljno informisan. Pomoć u rešavanju svojih problema mogu potražiti i u Udruženju “Prosperit”, koji u fokus svog delovanja stavlja upravo edukaciju potrošača o njihovim pravima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.