Ko ostaje u Crnoj kući?

VIDEO K9: Zbog nerazjašnjenih odnosa sa jednim od osnivača Crne kuće, trenutno je ugrožen rad Omladinskog centra CK13, kao i njihov opstanak u tom prostoru. CK13 okuplja i podržava aktiviste, umetnike, organizacije, kolektive i inicijative u u sferi umetnosti, kulture i društvenog aktivizma.

0
18

Nakon što je na adresu Omladinskog centra “CK13” stiglo je obaveštenje o raskidu Ugovora o korišćenju objekta Crne kuće, od strane Udruženja „kuda.org“ koje je formalni vlasnik kuće, “CK 13” alarmiralo je javnost o problemu sa kojim je suočeno i počelo sa prikupljanjem potpisa podrške.

Prema njegovim rečima, ukoliko ne ispuni zahteve koje im je dostavio „kuda.org“ imaju rok od mesec dana da iznesu svoj inventar, odnosno isele se iz Crne kuće.

Kuda.org je jedan od kolektiva koji su učestvovali u osnivanju Crne kuće, uz podršku nemačke fondacije SHL (Schüler Helfen Leben) koja je finansirala kupovinu kuće i njenu adaptaciju.

Kuća se nalazi u ograničenom vlasništvu kuda.org, pod hipotekom koja onemogućava slobodno raspolaganje imovinom i garantuje da će se koristiti kao nezavisni javni prostor. U CK 13 smatraju da bi kuda.org javnosti trebao da odgovori na brojna pitanja, među kojima i ono koje se odnosi na vlasništvo kuće.

Pismo podrške radu Udruženja „Omladinski centar CK13“ u ovom prostoru do sada je potpisalo oko 30 organizacija i udruženja, više od 30 formalnih i neformalnih kolektiva, preko 20 muzičkih bendova i oko 200 pojedinaca.

U saopštenju na sajtu Udruženja kuda.org, međutim, stoji da je neprimereno i tužno što su javna obraćanja Udruženja CK13 započeta neistinama i diskvalifikacijama.

Oni su, kako kažu, Udruženju CK13 bez nadoknade ustupili i dali na korišćenje Crnu kuću, a fokus nerazumevanja proizilazi iz internih pitanja unutar organizacije o karakteru upravljanja i viziji Udruženja CK13. Dodaju i da pitanje vlasništva koje je nametnuto u javnosti, uopšte nije tema međusobnog nerazumevanja između kuda.org i Udruženja CK13.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.