Ko kupuje, a ko prodaje zemlju?

VIDEO K9: Redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije trebalo bi da počne 1. oktobra. Parlament je pre dve nedelje usvojio izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje nisu bile adekvatne, niti onakve kakve su željene da buduprikazane javnosti, rekla je Marinika Tepić, narodna poslanica, u emisiji "Otvoreni ekran".

0
544

U javnosti se, a delom za to krivicu snose i novinari, rekla je Marinika Tepić, stvorila slika da je od dana usvajanja izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu zabranjena prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

“Prvo, nije reč o strancima, nego o stranim fizičkim licima i nije reč o poljoprivrednom zemljištu, jer je to jedna široka kategorija, nego o privatnom poljoprivrednom zemljištu. I čitav zbun se, zapravo stvorio, kao da od tog trenutka više nije moguća, osim pod određenim otežanim uslovljenostima, prodaja zemlje strancima”, rekla je Tepić.

Ni do tada, istakla je Tepić, nije ni bilo problema sa prodajom fizičkim licima i privatnim poljoprivrednim zemljištem, nego sa pravnim stranim licima i državnim poljoprivrednim zemljištem koje se daje u dugoročni zakup.

“Uglavnom na 30 godina, gde vi, mi to u Vojvodini dobro znamo, imate praktično izolovanu i isključenu, pa čak i izbrisanu jednu generaciju poljoprivrednika koji neće moći da obrađuju najplodnije oranice, pričam isključivo u tim kategorijama, dakle, državno poljoprivredno zemljište, najplodnije oranice, zato što velikim stranim kompanijama nisu davane u zakup utrine, nego najkvalitetnije poljoprivredno zemljište, na vrlo netransparentan način, pod sumnjivim i koruptivnim okolnostima, sa ogromnom dozom volonterizma i procenama ministarske komisije ko bi to mogao biti”, navela je Tepić.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je krajem avgusta izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Izmenama je predviđeno da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje deset godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju, a precizirano je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od deset kilometara od državne granice.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.