Ko je ovde gluv?

VIDEO K9: Na apele za pomoć radnicima DES-a, državnog preduzeća od posebnog društvenog značaja koje zapošljava osobe sa invaliditetom, oni kojima su pozivi upućeni ostali su gluvi, rekao je Lajoš Bereš, predsednik Samostalnog sindikata DES-a u našoj emisiji Otvoreni ekran. Nakon pritiska sindikata i javnosti, ovih dana je ipak došlo do promene i poboljšanja statusa radnika u ovom preduzeću.

11

Koliki je društveni značah preduzeća DES pokazuje položaj u kojem se danas nalazi, kažu u Samostalnom sindikatu ovog preduzeća koje od 1948. godine zapošljava sugrađane sa invaliditetom.

Zaposleni, kako navode, strahuju da se ne ponovi 2018. godina kada 200 radnika nije primilo 5 zarada i 4 putna troška. Posle toga ih je ostalo tridesetak od kojih je 19 osoba sa invaliditetom.

Odavno se najavljuje i preseljenje preduzeća iz Ulice  Bogdana Garabantina kako bi na tom mestu bile izgrađene stambene zgrade. Takođe, zbog smanjenog obima posla, za 23 radnika DES-a najavljena su plaćena odsustva, najduže do kraja godine, tokom kojeg bi imali pravo na zaradu u visini od najmanje 60% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci.

Iz SSS Novog sada i opština je saopšteno da je nakon njihovog zalaganja i informisanja pojednidih medija, među kojima je i kanal 9, o situaciji u DES-u, deo radnika vraćen na posao, a počele su i isplate zaostalih zarada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.