Ko je odgovoran za nasilje u školama?

VIDEO K9: Slučaj vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Branko Radičević uzburkao je novosadsku javnost. Nadležni su naložili strogu kontrolu škole, dok direktor ove ustanove za Kanal 9 tvrdi da je škola preduzela sve mere i da su protiv petoro maloletnika koji su vršili nasilje pokrenuti disciplinski postupci.

564

Situacija u školama je alarmantna i došli smo u situaciju da su naša deca postala ili žrtve nasilja ili ti koji vrše nasilje, rekao je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović prilikom posete osnovnoj školi “Branko Radičević”.

On je dodao i da je neophodno što pre utvrditi utvrditi činjenično stanje u vezi sa ovim događajem, kao i mere koje su preduzeli direktor, školski odbor, stručne službe i razredni starešina.

“Ako neko misli da je ukor najveća mera koja se u ovoj situaciji može izreći, onda on ne radi po zakonu i ne zna svoj posao. Ako neko misli da je normalno da se o ovome ćuti i da se stalno odgovornost prebacuje na neke nevidljive i neuhvatljive razloge, onda neko, isto tako, ne radi svoj posao i ne bi trebao da bude na tom mestu”, rekao je Jovanović.

Jovanović dodaje i da bi donošenje Aleksinog zakona smanjilo broj ovakvih slučajeva, ali ističe da i bez tog zakona postoji dosta mehanizama kojima se vršnjačko nasilje može suzbiti.

Direktor škole Aleksandar Maletin, sa druge strane, tvrdi da je škola preduzela sve mere koje su u njihovoj nadležnosti. Prema njegovim rečima, dodatno su povećane mere bezbednosti u školi, a uvedeno je sanduče poverenja gde učenici mogu anonimno da prijave sve nemile slučajeve u ovoj ustanovi. Takođe, protiv četvorice dečaka osmog razreda koji su zlostavljali Ž.J, kao i protiv devojčice koja je sve te događaje snimala i postavila na Jutjub pokrenuti su disciplinski postupci.

“Čim sam čuo, obavestio sam sve nadležne službe u tom momentu, policiju, zdravstvenu službu da konstatuje ako ima povreda, zatim je počela priča dece šta se dešavalo. Sve smo učinili što je u našoj moći u tom momentu i što zakon predviđa da tu decu zaštitimo. Prekinuli smo nasilje, odradili brifing sa celim odeljenjima, časeve, sastanke timova za bezbednost i sada je sve u proceduri što se tiče škole, a policija i sud imaju neku drugu proceduru i ja nemam te podatke”, naveo je Maletin.

Podsetimo, učenika šestog razreda OŠ “Branko Radičević” Ž. J., četvorica osmaka iz iste škole pretukli su kaišem u školskom toaletu i terali ga da pije urin. Pema rečima direktora, škola nije znala da se odvija nasilje nad mlađim učenicima, te da je upravo on u ponedeljak, 10. marta, zatekao slučaj u školskom toaletu. Kako kaže, 10 minuta je ubeđivao počinioce da priznaju šta su na kraju i uradili, a zatim je slučaj prijavljen nadležnim organima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here