Ko je nevidljivi radnik?

VIDEO K9: Danas je dan bezbednosti i zdravlja na radu. Upravo je u vezi sa tom temom održan okrugli sto pod nazivom „Ko je nevidljivi radnik?“. U pitanju je diskusija o zaštićenosti radnika koji su u tokovima sive ekonomije, tačnije deo poslovanja „na crno“.

1196

 

Prema procenama iz 2013. godine oko 30% društvenog bruto proivoda u našoj zemlji nastaje i nestaje bez nadzora u oblasti sive ekonomije. U sivoj zoni radi podjednak procenat ukupno radno sposobnog stanovništva, bez pravne i institucionalne zaštite.Rad na crno je pojava sa kojom se inspekcija rada bori 10 godina unazad i više. Ono što je za njih najvažnije jeste da pokušaju da taj oblik radnog angažovanja prebace u legalne tokove.

Danas je dan bezbednosti zdravlja na radu, a kako kažu iz Samostalnih sindikata Vojvodine, Srbija je zemlja koja ima jako dobro urađen deo zakonodavstva koji se tiče zaštite zdravlja na radu, kada je u pitanju parpir, a kad je u pitanju primena istog, stvari stoje drugačije, kažu iz Sidikata.

Za zaključnu tezu okruglog stola organizatori navode osnovu inicijative za izmenu ili prilagođavanje regulatornog okvira koji prati oblast bezbednosti i zdravlja na radu.Ova diskusija ima za cilj da ukaže na specifičnosti takozvanog sivog sektora , da definiše rizike po zdravlje i bezbednost na radu radno angažovanih lica i da isktakne regulatorna okvire kojima funkcioniše nadzor i kontrola ovog sektora.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.