Ko je nadležan za obnovu spomenika?

1059

(VIDEO K9) Oštećeni spomenik Žar ptica ispred Spensa samo je jedan od desetak oštećenih spomenika u našem gradu. Tragom primedbe autora Žar ptice, Nikole Simijanovića, pokušali smo da otkrijemo: ko je u našem gradu nadležan za njihovo održavanje i obnovu.

Pokušali smo da dobijemo i odgovor: kada će Žar ptica biti popravljena….

Spomenik Žar ptica postoji 15. godina, od toga je već devet puta rušen i četiri puta obnavljan. Podsećanja radi, iako većina Novosađana ne zna šta predstavlja ovaj spomenik, on je simbol posvećen žrtvama rata.Nakon poslednjeg rušenja autor Nikola Simjanović, ponovo apeluje da se spomenik popravi.  

Za obnovu spomenika Žar ptice zadužen je Zavod za izgradnju grada, rekla nam je članica gradskog veća za kulturu Milanka Brkić. Prema njenim rečima ove godine u budžetu Zavoda nisu odvojena sredstva za obnovu niti jednog spomenika. Zbog toga će Gradska uprava za kulturu uticati da se sledeće godine ova situacija promeni.  

Kako su nam u Zigu objasnili ni oni nisu nadležni za obnovu spomenika, jer oni samo rade po nalogu gradskih čelnika, odnosno po nalogu Saveta za kulturu grada.

Kako su nam objasnili, Savet za kulturu u više navrata je podsećao Gradsku upravu za komunalne poslove i Upravu za kulturu da pronađu način za obnovu i zaštitu spomenika na teritoriji grada.  

Prema verovanju istočnih Slovena, žar ptica je mitološko biće, za koje se veruje da se preko dana skriva i spava, a preko noći izleće iz gnezda i obasjava sve svetlošću.

Očigledno je da novosadska žar ptica, bez obzira na svoju moć nije u stanju da se sama odbrani od onih koji je ruše, ali i od onih koji bi trebalo da joj vrate sjaj.  

1 KOMENTAR

  1. ovaj covek igra slikara u boljem zivotu u zadnjoj epizodi i igra u tesnoj kozi 3 onog brku u kafani sto sojicu stene ruku

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.