Ko ima koristi od Dina kartice?

VIDEO K9: Dina nacionalna platna kartica za plaćanje robe i usluga i podizanje gotovine, počela je proteklog leta svoju drugu ekspanziju na tržištu Srbije, uz najavu mogućnosti dodatnih usluga za korisnike. U organizaciji potrošača Efektiva, međutim, smatraju da je potrebno vremena dok korist od upotrebe Dina kartice ne osete krajnji korisnici, odnosno potrošači.

308

Sredinom avgusta počela je besplatna apodela domaćih Dina kartica svim građanima koji imaju tekuće račune u nekoj od banaka.

Uvođenje Dina kartice kratkoročno ne znači i ona može da donese nekakvu korist potrošačima, a dugoročno bi moglo samo pod uslovom da provizije na korišćenje kartica smanje Masterkard i Viza, smatra predsednik beogradske Organizacije potrošača Efektiva Dejan Gavrilović.

“Provizija na Dina karticu je negde oko 5 puta manja od provizije na Masterkard i Vizu, ali u tom smislu trgovac bi mogao da koriguje cenu kada bi mogao da bude siguran da će potrošač da dođe i da mu plati Dina karticom. Ali pošto on to ne može da zna, on će svakako tu prodajnu cenu ka potrošaču da drži na maksimumu”, rekao je Gavrilović.

Ako se Viza i Masterkard, pritisnuti pojačanom ekspanzijom Dina kartice na tržištu odluče da smanje svoje provizije, korist bi mogao da oseti krajnji potrošač.

“Ali to svakako neće biti pojeftinjenja cena u smislu ‘sad će da budu 10 ili 50 posto niže cene’, to će biti zanemarljivo na jednom artiklu, ali na ukupnom prometu, da kažemo, to su ozbiljne cifre, s obzirom da se radi o tržištu koje vredi negde oko 8 miliona evra na godišnjem nivou, na tom tržištu međubankarskih provizija koje se naplaćuju kod plaćanja karticom”, kazao je Gavrilović.

Iako potrošači u Srbiji, dakle, nemaju velike benefite od Dina kartice, naročito uzimajući u obzir da je prilikom internet kupovine uz nju potrebnio imati Vizu, Master, Pionir, Amerikan expres ili neku sličnu platnu karticu, Dina bi principijelno mogla da donese korist, ali je za to potrebno vreme, kažu u Efektivi.

“Potrebno je da se, kao što je Gavrilović rekao, Masterkard i Viza prilagode i snize svoje provizije, pa da pošteno odreaguju trgovci, da oni snize cene za toliko koliko je niža provizija, a ne da uzimaju tu razliku u proviziji koja se dobija korišćenjem Dina kartice kao neki svoj ekstra profit”, naveo je Boško Cerović iz Efektive.

Za očekivati je da će trenutni problemi koje Dina kartica ima u praktičnoj upotrebi biti uskoro rešeni, smatraju u Efektivi, gde, iako, kako kažu, ne vide u njoj neku veliku korist za potrošače u Srbiji, pozdravljaju odluku o uvođenju domaćeg brenda na naše tržište.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.