Ko će (na)platiti štetu?

VIDEO K9: Najčešće žalbe građana udruženjima koja se bave zaštitom prava potrošača odnose se na oštećenje robe, odnosno nesaobraznost robe u ugovoru, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Mladen Alfirović, pravni savetnik Udruženja potrošača Vojvodine.

101

Jedno od najčešćih pitanja upućenih potrošačkim udruženjima je ‘kada rizik slučajne propasti ili oštećenja robe snosi prodavac, a kada potrošač’?

Pojam saobraznosti robe u ugovoru, koji je važan u ovoj oblasti potrošačkih prava i regulisan zakonom, još uvek nije jasan građanima, kažu u Udruženju potrošača Vojvodine.

Saobraznost zapravo znači istovetnost, rekao je Alfirović, a za potrošače je važno u kojim slučajevima ona prelazi rizik, što je regulisano ne samo Zakonom o zaštiti potrošača već i Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o trgovini.

Odgovornost kupca za robu, kako je naveo, nastaje u trenutku njenog preuzimanja.

“Definisamo je da rizik prelazi u momentu predaje robe potrošaču. Znači, onog momenta kada vi preuzmete stvar koju ste kupili, kad platite cenu, tada rizik prelazi na vas kao potrošača. Tu imamo i neke druge definicije koje se vezuju za, recimo, isporuku robe gde, ako niste kući i ako ste bručili robu onlajn ili putem interneta, a kurir vam to dostavi tako što to dostavi na prag ili bez vašeg znanja ispred vrata stana, ne smatra se da je u toj situaciji rizik prešao na vas”, kazao je Alfirović.

Zakon je poprilično jasan rekao je Alfirović, u definisanju uslova koje prodavac mora da zadovolji da bi roba bila saobrazna ugovoru i dovoljno je da samo jedna pretpostavka nije ispunjena pa da kupac može da se pozove na nesaobraznost u ugovoru i da potražuje svoja prava.

Kompletnu emisiju Otvoreni ekran možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.