Ko će (na)platiti štetu?

VIDEO K9: Najčešće žalbe građana udruženjima koja se bave zaštitom prava potrošača odnose se na oštećenje robe, odnosno nesaobraznost robe u ugovoru, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Mladen Alfirović, pravni savetnik Udruženja potrošača Vojvodine.

0
138

Jedno od najčešćih pitanja upućenih potrošačkim udruženjima je ‘kada rizik slučajne propasti ili oštećenja robe snosi prodavac, a kada potrošač’?

Pojam saobraznosti robe u ugovoru, koji je važan u ovoj oblasti potrošačkih prava i regulisan zakonom, još uvek nije jasan građanima, kažu u Udruženju potrošača Vojvodine.

Saobraznost zapravo znači istovetnost, rekao je Alfirović, a za potrošače je važno u kojim slučajevima ona prelazi rizik, što je regulisano ne samo Zakonom o zaštiti potrošača već i Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o trgovini.

Odgovornost kupca za robu, kako je naveo, nastaje u trenutku njenog preuzimanja.

“Definisamo je da rizik prelazi u momentu predaje robe potrošaču. Znači, onog momenta kada vi preuzmete stvar koju ste kupili, kad platite cenu, tada rizik prelazi na vas kao potrošača. Tu imamo i neke druge definicije koje se vezuju za, recimo, isporuku robe gde, ako niste kući i ako ste bručili robu onlajn ili putem interneta, a kurir vam to dostavi tako što to dostavi na prag ili bez vašeg znanja ispred vrata stana, ne smatra se da je u toj situaciji rizik prešao na vas”, kazao je Alfirović.

Zakon je poprilično jasan rekao je Alfirović, u definisanju uslova koje prodavac mora da zadovolji da bi roba bila saobrazna ugovoru i dovoljno je da samo jedna pretpostavka nije ispunjena pa da kupac može da se pozove na nesaobraznost u ugovoru i da potražuje svoja prava.

Kompletnu emisiju Otvoreni ekran možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.