Ko brine o socijali?

VIDEO K9: "Protesti protiv diktature", koji već danima traju u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije jesu spontani i okupljaju građane nezadovoljne, pre svega, socijalnim položajem u kojem se nalaze, rekli su gosti emisije "Press presek". Stoga je, kako su istakli, besmisleno pitanje zašto se održavaju sada, a ne pre predsedničkih izbora u Srbiji.

124

Zahtevi koje su istakli učesnici “Protesta protiv diktature” kreću se od, kako su naveli, ukidanje diktature i smene kompletne političke elite na čelu sa Vučićem, preko demokratskog uređenja regularnog izbornog procesa, medijskih sloboda, departizacije javnih preduzeća, decentralizacije, do promene prioriteta ekonomske i socijalne politike, zaštite standarda stanovništva, kao i u potpunosti javno finansiranog i svima dostupnog obrazovanja i zdravstva.

Pravo je svakog građanina hoće li podržati ovakav vid izražavanja nezadovoljstva ili ne.

Protesti nisu izmanipulisani od strane bilo koje partije i do njih je došlo spontano i samoorganizovano od strane građana, tvrdi Lazar Petković, jedan od njegovih učesnika iz Studentskog pokreta Novi Sad.

“Jer čini mi se da, koliko god mi ponavljali ovo u medijima, koliko god mi ovo napominjali, ljudima je sve teže iz nekog razloga da poveruju u to da su se protesti organizovali potpuno spontano. Dakle, studenti su ušli tek nakon par dana sa tom pričom oko tehničkih stvari vezanih za proteste, tako što su objavljivali ‘ivente’ na fejsbuku”, naveo je Petković.

Pitanje koje se često postavlja – ‘zašto posle izbora, a ne pre’, jeste besmisleno, rekao je Filip Šaćirović, član Marksističke organizacije crvenih, koji smatra da za izražavanje socijalnog nezadovoljstva ne postoji neki odgovarajući termin.

“Dakle, socijalno nezadovoljstvo je takvo da ono tinja, tinja i onda nalazi kanale koji su mu dostupni da eruptira, da se javi i izađe na površinu. Tako da, prema mom mišljenju, kad neko pita ‘zašto baš posle izbora’, ja pitam, zašto ne? Da li je možda trebalo ranije, da, smatram da je trebalo mnogo ranije, ali isto tako mislim da je ovo jedna vrlo dobrodošla stvar u našem društvu”, kazao je  Šaćirović.

Činjenica je da su protesti u različitim gardovima različitih prioriteta, a oni koji su aktuelni u Novom Sadu imaju visok nivo svesti o socijalnim problemima koji još uvek nije toliko artikulisan u drugim gradovima Srbije, ocenio je on.

Izborni rezultati su ovim protestima bili samo povod, zaključio je Šaćirović, a pravi razlog je teška ekonomska i svaka druga situacija u kojoj se građani i sama država nalaze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here