Ko brine o nemoćnima?

VIDEO K9: Naša sugrađanka Klara Mokranijanović, koja ima više od 90 godin,a iz zdravstvenih razloga morala je biti premeštena iz svog stana u ustanovu koja pruža kompletnu uslugu brige i negovanja takvih osoba. Međutim, ono što je ostalo kao problem jeste činjenica da na njenu adresu i dalje stižu računi i opomene, kao i penzija koju nema ko da primi.

0
470

Klara Mokranijanović živela je u Novom Sadu, a nakon što više nije bila sposobna da brine sama o sebi, morala je biti smeštena u neku od ustanova.

Međutim, iako ona više ne boravi u svojoj kući, na njenu adresu i dalje stižu računi, opomene, obaveštenja koja nema ko da primi, kao ni njenu penziju, s obzirom da je još pre izgubila ličnu kartu, te da nije bila u mogućnosti da je ponovo izradi, priča za Kanal9 njen komšija Nenad Pejin.

“Brinem se o jednoj ženi starijoj od 93 godine. Ona ima demenciju, znači stara je i nemoćna i trebao joj je neko da je služi, te je smeštena u ustanovu koja se bavi pacijentima tog tipa. A za nju dolaze računi za Infomratiku, za struju, pare koje ima da dobije. No međutim, ona te pare ne može da primi jer nema ličnu kartu. Ja sam pre mesec dana tražio od Crvenog krsta da joj naprave liču kartu zato što je ona izgubila. Sav je taj problem što i zdravstvenu knjižicu nema”, kazao je Pejin.

Prema rečima komšija, Klara nema porodicu, te nema ko da brine o njoj, a kako Pejin navodi, ni nadležne instuticije ovaj problem ne dotiče. On kaže da Klara ima penziju od deset hiljada dinara, te da taj novac ne može niko da primi sem nje, a ne može ni ona jer nema ličnu kartu.

“Džabe je, Informatika neće da sagleda problem – zašto ona plaća neke stvari, a mora i da živi i da jede, lekove da kupuje i tako dalje”, rekao je Pejin.

Taman i da može da primi penziju, iznos od deset hiljada dinara ne pokriva troškove i račune koji svakog meseca uredno stižu. Pejin kaže da je on i pre apelovao da se pomogne ovoj ženi, ali da se niko nije ozbiljnije pozabavio njenom situacijom.

Prema njegovim rečima nije rešeno ni pitanje njene imovine ni to ko će o njoj sada voditi računa, kao ni kako će se čitav slučaj završiti, s obzirom da ona nije sposobna, a da nadležne, prema njegovim navodima, ne zanima njeno fizičko i psihičko stanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.