Ko brine o napuštenim životinjama?

VIDEO K9: Novosađani se svakodnevno žale na veliki broj napuštenih životinja na našim ulicama. Mnogi ih se čak i plaše, dok, sa druge strane, ima i i onih koji se zalažu za njihova prava. JKP "Zoohigijena" pomaže svim napuštenim životinjama tako što ih udomljava, ali i brine o njihovom zdravlju.

0
449

Problemi koji nastaju zahvaljujući napuštenim životinjama u velikoj meri vezani su za ljudski nemar prema životinjama.

Javno komunalno preduzeće “Zoohigijena i veterina” trudi se da pomogne svakoj napuštenoj i bolesnoj životinji, obezbeđivanjem prihvatilišta i karantina.

“Sve pse koje povučemo sa ulice grada Novog Sada prolaze kroz proceduru koja je kroz gradske odluke uvedena. To je procedura, bilo da je prva pomoć, bilo da je potreban cener program, uhvati, steriliši, pusti. Sve životinje koje dođu u naše preduzeće se podvrgavaju mikročipovanju ukoliko nemaju mikročip, vakcinaciji protiv besnila, čišćenju od parazita”, naveo je Aleksandar Bursać, direktor JKP “Zoohigijena i vetrina”.

Zoohigijeni poveren je na upravljanje objekat Prihvatilišta za životinje na putu Šajkaškog odreda bb Novi Sad. Ciljevi ovog preduzeća su, ističe njegov direktor, kontrola napuštenih pasa i mačaka, kao i smanjenje populacije napuštenih životinja.

“Naravno da deo tih jedinki bude udomljen novim odgovornim vlasnicima, što je jako bitna stvar u rešavanju ovih problema, ukoliko imate hiperprodukciju napuštenih životinja, a imamo je, ukoliko imate stari priliv iz drugih opština, a imamo ga, to smo dokazali. I firme koje se u Republici Srbiji bave transportom iz drugih opština pasa na području drugih opština”, rekao je Bursać.

Zoohigijena pomaže u zbrinjavanju napuštenih životinja i trude se da udome svaku napuštenu životinju, ali su za to zadužena i udruženja za zaštitu životinja. Bez svestrane podrške ne bi imali pun zamah udomljavanja, navodi Bursać.

Psi i mačke zahtevaju odgovornog vlasnika koji će se na adekvatan način brinuti o njima, a ono što je u genu životinja jeste da održe vrstu i da na bilo koji način dođu do pronalaska hrane i to čovek ne može izbrisati, kaže Bursać.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.