Ko brine o interesima radnika?

VIDEO K9: Prema oceni Međunarodne konfederacije sindikata, Srbija je među zemljama u kojoj su drastično ugrožena prava radnika, kažu u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine. Radnici su kod nas, kako kažu, suočeni sa brojnim poteškoćama u ostvarivanju svojih prava.

0
244

U Savezu samostalnih sindikata Vojvodine smatraju da vlast ne čini dovoljno da popravi stanje na tržištu rada i spreči veliki odliv iz zemlje, kako mladih, tako i ljudi u zrelijim godinama.

Dalja fleksibilizacija radnog statusa zaposlenih, smatraju u Savezu, nimalo ne doprinosi poboljšanju situacije u našoj zemlji ni formalno niti pravno.

“Imali smo prvo situaciju 2014. kroz izmene Zakona o radu koje su trebale da dovedu do ekspanzije zapošljavanja, investicija, dolaska investicija i tako dalje gde smo ostvarili produženje radnog odnosa na određeno vreme, gde smo flesibilizovali odnosno pojednostavili otpuštanje zaposlenog i tako dalje”, kazao je Tomislav Stajić, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

U međuvremenu se pojavio problem rada preko agencija što je, prema njegovim rečima, bilo potpuno neregulisano.

“Od prvog marta ove godine ćemo imati primenu Zakona o zapošljavanju preko agencija. I on je jedan od dokaza. Taj zakon koji je, kako suštinski dokaz tog položaja zaposlenih u Srbiji, odnosno pristupa onih koji su centri moći kakav ambijent radni žele u Srbiji. A to je nesiguran radnik, jer ne vode računa o interesu čoveka, o njegovom dostojanstvenom i sigurnom radu, makar u smislu statusa”, rekao je Stajić.

Kako je naveo, formano-pravni status radnika nije zadovoljavajući, dok na samu zaradu ipak utiče niz ekonomskih i drugih faktora. Postojeći radni ambijent, smatraju u sindikatu, treba popravljati.

“Ova priča da će rad preko agencija izjednačiti zaposlene preko agencija i da kažem zaposlene sa ugovorom o radu odnosno redovnom radnom odnosu meni ne stoji. Iz prostog razloga, ako je to tako, zašto se ide na zapošljavanje preko agencija. Na kraju krajeva sam zakon je donet, što je drugi utisak nas iz sindikata, da se ne poštuje socijalni dijalog. Socijalni dijalog treba da bude dijalog ravnopravnih partnera koji se uvažavaju međusobno u socijalnom dijalogu”, istakao je Stajić.

Suština je, kako je rekao, ograničenje broja zaposlenih koje poslodavac može da angažuje preko agencije, što nije ispoštovano. Stajić je dodao i to da će se rezultati takvog poteza tek videti, ali da ne veruje da će to smanjiti odlazak radne snage van naše zemlje.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.