Književnici Vojvodine opterećeni dugovima

VIDEO K9: Jesenas je lokalna samouprava pokrenula inicijativu da se Društvo književnika Vojvodine, koje broji 500 članova, iseli iz prostorija koje koriste i u vlasništvu su grada u Ulici braće Ribnikara. Od tada se situacija promenila, ali ni dalje nije povoljna za Društvo, jer njihovi prihodi su ograničeni.

0
950

Književnici, članovi Društva su jesenas protestovali i tražili da im Grad omogući da zadrže prostor kako bi nastavili da funkcionišu.

To im je odobreno, ali kako kaže potpredsednik udruženja Jovan Zivlak, loša strana takvog dogovora je što oni gradu duguju milion dinara koje moraju da izmire.

“Dobra vest je da je Grad usvojio uredbu kojom se predviđa da se udruženja koja doprinose kulturnim standardima i vrednostima svoje sredine mogu konkursom dobiti deo sredstava za te potrebe”, naveo je Zivlak.

Zivlak napominje da očekuju rezultate konkursa na gradskom nivou, ali je nevolja, kako kaže, to što je i pokrajina smanjila budžet za dodelu društvu, te oni sada umesto milion i dvesta hiljada dobijaju svega 700.000 dinara. Može da se desi da taj iznos neće pokriti njihove potrebe.

“Mi se igramo gluvih telefona kao da se ne zna da naše društvo ne može od članarine da stvori mogućnost da plati te troškove. Mi imamo tehničkog sekretara, računovođu i sekretara i zakonske obaveze. To se mora finansirati. Mi jedan deo možemo plaćati, ali to je 200.000 dinara, ali kada je zakup 30.000 dinara vi ne možete ni zakup da platite, rekao je Zivlak.

On kaže da je, zahvaljujući razumevanju predsednika Pokrajinske vlade, na vidiku rešenje, ali naglašava da drama i dalje postoji bez obzira što se očekuje novac i iz republičke kase. Društvo neguje vrednosti i oni organizuju nekoliko manifestacija koje su i od međunarodnog karaktera, izdaju časopis Zlatna greda, bave se i izdavačkom delatnošću.

“Mislim da ovo društvo, pre svega, okuplja najznačajniju skupinu intelektualaca, osim Univerziteta u ovom gradu, nama spora. Kao da ovde nema dovoljno kompetencija i razumevanja i prihvatanja da jedna tako ozbiljna asocijacija ima svoje mesto u ovom gradu. Kao da imamo jedan zloduh provincijski kojem je stalo samo do propadanja”, naveo je Zivlak.

Društvo književnika Vojvodine deluje i radi regionalno. Međunarodne odnose je u poslednjih sedam godina podiglo na zavidan nivo i Zivlak smatra da na takvu reputaciju niko ne bi smeo da ostane gluv i slep, nego bi trebalo takav kapacitet iskoristiti za promociju samog grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.